29. feb. 2024 o 12:00
žani, TASR, Koktejl

Známe Slovenky zúria pre rozhodnutie politikov, tvrdé odkazy: Toto si deti nezaslúžia!

Rozhodnutie časti poslancov spustilo lavínu negatívnych reakcií.

Domáce promi
29. feb. 2024 o 12:00
Známe Slovenky zúria pre rozhodnutie politikov, tvrdé odkazy: Toto si deti nezaslúžia!

Rozhodnutie časti poslancov spustilo lavínu negatívnych reakcií.

Poslanci Národnej rady SR odmietli v utorkovom hlasovaní novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorou chcelo SaS upraviť právo maloletého pacienta pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti na prítomnosť sprevádzajúcej osoby. Nepomohla ani výzva poslankyne Vladimíry Marcinkovej, ktorá ešte pred hlasovaním vysvetľovala jej dôležitosť.

Politička bola z rozhodnutia sklamaná. "Koalícia sa okrem znásilnených obetí vysmiala aj deťom v nemocniciach. Je mi z toho smutno. Ďakujem aspoň tým 66-tim kolegom, ktorí novelu podporili. Chýbalo 10 poslancov, aby to prešlo," ozrejmila a zároveň si rypla do expremiéra.

"Pýtajte sa na to prezidentského kandidáta Pellegriniho, prečo sú pre neho dôležití hokejisti v KHL, ale deti v nemocniciach nie. Jeho strana má ministerstvo zdravotníctva, kde je tento rok rekordný rozpočet (o 1 miliardu navyše). Za tie peniaze by mohli vybudovať úplne nové detské oddelenia všade na Slovensku, ale nie, oni nie sú schopní ani len zahlasovať za to, aby mohol rodič ostať pri svojom dieťati na stoličke," penila Marcinková.

Zúrili aj ďalšie mamičky, ktoré s novelou súhlasili. Viaceré známe Slovenky vyjadrili svoje rozhorčenie verejne. Medzi nimi aj moderátorka a dvojnásobná mama Dana Čapkovičová, ktorá si vlani prešla so synčekom nočnou morou. "S Maxom som bola hospitalizovaná 11 dní. Bolo to najdlhších 11 dní môjho života a úprimne? Ani si neviem predstaviť, čo by sa tam dialo, keby som s ním nemohla byť," napísala jojkárka a ukázala zábery drobca, z ktorých sa tisnú slzy do očí.

"Ja chápem, že dať toto právo plošne možno aktuálne nie je možné, pretože nie všetky nemocnice sú prispôsobené na to, aby dokázali toto právo zabezpečiť. Ale pýtam sa, čo sa robí preto, aby to pri ďalšom hlasovaní možné bolo?" položila zásadnú otázku. "Choré deti a ich matky sú asi príliš malá voličská základňa. Väčší záber má strašenie vojnou, všakže?" odkázala niektorým politikom.

Šok z odmietnutia novely neskrývala ani herečka a producentka Petra Polnišová, moderátorka Alena Stračiaková, Ivana Bezdedová, Lela Vémola či Lukáš Kimlička. "Roky pracujem a dobrovolničím v nemocniciach. Toto si deti nezaslúžia! Barbari!" hneval sa František Košarišťan alias Fero Joke. Ešte viac pritvrdila speváčka Katka Koščová. "Špiny odporné! Chrániť svojich gaunerských kamošov, to áno. Strašiť konšpiráciami, to áno. Odporní, zlí.. och," nedávala si servítku. Jedným dychom poďakovala Marcinkovej, že túto tému neúnavne rieši.