16. apr. 2023 o 20:18
TASR, Koktejl

Hororový zvrat na narodeninovej oslave: Hlásia 4 mŕtvych a zranených, väčšina obetí sú tínedžeri

placeholder
Štyria mŕtvi pri streľbe na narodeninovej oslave v štáte Alabama.
Zdroj: TASR/AP

Zbytočne vyhasli ďalšie životy.

Krimi
16. apr. 2023 o 20:18
Hororový zvrat na narodeninovej oslave: Hlásia 4 mŕtvych a zranených, väčšina obetí sú tínedžeri

Zbytočne vyhasli ďalšie životy.

Štyria ľudia zahynuli a viacero ďalších utrpelo zranenia pri sobotňajšej streľbe v mestečku Dadeville v americkom štáte Alabama. Informovali o tom americké médiá s odvolaním sa na miestne úrady.

K streľbe došlo v sobotu krátko po 22.30 h miestneho času počas narodeninovej oslavy. Ďalšie podrobnosti úrady neuviedli s odvolaním sa na prebiehajúce vyšetrovanie. Podľa neoficiálnych informácií bolo pri streľbe zranených najmenej 20 ľudí.

Miestny pastor Ben Hayes pre agentúru AP povedal, že väčšina obetí sú tínedžeri, keďže k násilnému činu došlo na narodeninovej oslave narodenín 16-ročného chlapca. Podľa televíznej stanice WRBL sa oslava konala v tanečnom štúdiu Mahagony Masterpiece Dance Studio, ktorého okolie polícia uzavrela. "Dnes ráno smútim s ľuďmi z Dadeville a so svojimi spoluobčanmi v Alabame. Násilné trestné činy NEMAJÚ v našom štáte miesto," napísala na Twitteri guvernérka Alabamy Kay Iveyová.

Dadeville má približne 3000 obyvateľov a leží asi 70 kilometrov severovýchodne od Montgomery, hlavného mesta Alabamy. Dejiskom streľby bolo v sobotu večer aj Louisville, najväčšie mesto v štáte Kentucky, kde niekto strieľal do ľudí na ulici. O život prišli dvaja ľudia, štyri osoby previezli so zraneniami do nemocnice, jedna z nich je v kritickom stave.

Podľa neziskovej organizácie Gun Violence Archive (GVA) bolo tento rok v Spojených štátoch zaznamenaných 163 prípadov masovej streľby, pri ktorých boli zranené alebo zabité najmenej štyri osoby s výnimkou páchateľa.

V USA s približne 330 miliónmi obyvateľov je v obehu asi 400 miliónov kusov zbraní. Snahy o sprísnenie kontroly ich získania a držby už roky narážajú na odpor republikánov, zarytých obhajcov ústavného práva nosiť zbrane.