16. apr. 2024 o 11:01
TASR, Koktejl

Izraelský premiér terčom kritiky: Žije Netanjahu v dome miliardára s protiatómovým krytom?

placeholder
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Zdroj: TASR/AP

Netanjahuov pobyt vyvoláva vážne otázky.

Zahraničná politika
16. apr. 2024 o 11:01
Izraelský premiér terčom kritiky: Žije Netanjahu v dome miliardára s protiatómovým krytom?

Netanjahuov pobyt vyvoláva vážne otázky.

Nezávislé inštitúcie v Izraeli žiadajú úrady, aby preverili víkendový pobyt premiéra Benjamina Netanjanhua v dome amerického miliardára Simona Falica v Jeruzaleme. Hnutie za kvalitu vlády v Izraeli má podozrenie, že môže ísť o porušenie zákazu prijímania darov platného pre štátnych zamestnancov.

Podľa webu denníka The Times of Israel (TOI) Netanjahu strávil víkend v uzavretom luxusnom sídle v Jeruzaleme, ktoré vlastní americký miliardár Simon Falic a ktorý má údajne aj protiatómový kryt.

Arabské médiá tvrdia, že Netanjahu sa do Falicovho sídla údajne presťahoval už pred týždňom a šlo mu o útočisko v tamojšom opevnenom bunkri. TOI pripomenul, že Irán v noci na nedeľu vypustil zo svojho územia smerom na židovský štát veľkú vlnu - približne 300 - útočných bezpilotných lietadiel a riadených striel.

"Ubytovacie služby v priestrannej vile, poskytované bez protihodnoty, môžu predstavovať zakázaný dar a porušenie pravidiel týkajúcich sa poberania výhod," uvádza sa vo vyhlásení Hnutia za kvalitu vlády v Izraeli. Podľa hnutia nie je vhodné ani to, aby predseda vlády izraelského štátu žil v súkromnom dome cudzieho rezidenta počas vojny, ktorá má za následok vysídlenie desaťtisícov Izraelčanov, pričom "rezidencie premiéra financované vládou ostávajú prázdne".

Netanjahuov pobyt tak "vyvoláva vážne otázky týkajúce sa potreby zachovať tri rezidencie" na verejné náklady, upozornilo hnutie vo svojom podaní adresovanom úradom. V nedeľu sa pred Falicovým sídlom v Jeruzaleme zhromaždili stovky protivládnych demonštrantov, ktorí kritizovali politiku Netanjahuovej vlády.