23. sep. 2022 o 18:00
aza, Koktejl

Tragédia na dovolenke v Albánsku: Robertovi pred očami zomrela priateľka († 29)!

placeholder
Rebecca Gannon zomrela počas dovolenky v Albánsku.
Zdroj: Facebook

Obrovské nešťastie!

Zahraničie
23. sep. 2022 o 18:00
Tragédia na dovolenke v Albánsku: Robertovi pred očami zomrela priateľka († 29)!

Obrovské nešťastie!

Potápanie v nádhernej dovolenkovej destinácii nedopadlo tak, ako si predstavovali.

29-ročná Britka Rebecca Gannon zo Stone v Staffordshire sa v pondelok popoludní potápala pri pobreží Albánska, no z vody sa už nevynorila. Potápala sa aj spolu so svojím priateľom Robertom Keransom, s ktorým tvorili pár štyri roky. Ten pre denník The Sun povedal, že na ich 12-člennú skupinu potápačov, boli traja inštruktori. Boli spolu na výlete v Sarande, letovisku na južnom pobreží neďaleko gréckeho ostrova Korfu.

Robert povedal, že jedna z inštruktoriek zrejme nevenovala dostatočnú pozornosť kontrolám pred ponorom. Ďalej tvrdil, že sa vyskytol problém s Rebecciným vybavením.

„Skontrolovala vybavenie, ale zdalo sa, že tomu nevenuje veľkú pozornosť. Viem, že bol problém s Rebecciným regulátorom, ale inštruktorka povedala, že je už je to vyriešené. Išli sme do vody, ale neviem, či sa problém naozaj vyriešil. Boli sme dosť hlboko a jeden zo skupiny mal problémy s tlakom a dostal sa na hladinu," povedal Robert.

Vo vode Rebeccu nevidel pre zlú viditeľnosť, no po 25 minútach potápania sa vynoril a v blízkosti zbadal policajnú loď. "Vtedy som si uvedomil, že sa stalo niečo zlé," povedal zničený Robert. Rebeccina staršia sestra Sam povedala, že rodina sa stále vyrovnáva s jej smrťou. "Je to zničujúce. Máme zlomené srdce. Bola to moja malá sestra. Nemôžem tomu uveriť," vyjadrila sa jej staršia sestra.

Sam v utorok zdieľala spoločnú fotku dvojice, čo vyvolalo príval podpory od priateľov. “Krásne sestry so zlatým srdcom. Obe vás veľmi milujem," napísal jeden. "Neexistujú žiadne slová, myslím na vás všetkých," pridal sa ďalší.

Jeden z inštruktorov potápania, 45-ročný Saimir Kushova sa mal opakovane pokúšať o záchranu dievčaťa. Podarilo sa mu ju vytiahnuť nad hladinu. Na záberoch zdieľaných albánskym spravodajským webom bolo vidieť, ako sedem ľudí vynieslo telo z červeno-bielej potápačskej lode a preniesli ho na pláž.

Saimir bol zatknutý pre podozrenie z porušenia pravidiel ochrany zdravia a bezpečnosti a nezákonného zamestnávania inštruktora potápania, ktorý nebol plne kvalifikovaný. „Nevieme, čo sa stalo, možno mala zdravotný problém. Čakáme na pitvu. Všetci sme veľmi šokovaní. Bola kvalifikovaná potápačka na otvorenej vode, mala certifikát PADI,” povedala zamestnankyňa potápačskej spoločnosti Spiranca Diving.

Rebecca sa mala potápať v okolí stroskotanej lodi a bola v hĺbke sedem alebo osem metrov. Mala sa vynoriť na povrch no potom klesla naspäť do vody. “Saimir bol zatknutý, ale bol to on, kto sa ju pokúsil zachrániť, dal jej kardiopulmonálnu resuscitáciu," vysvetlila ďalej zamestnankyňa.

Skupina sa mala potápať v blízkosti vraku talianskej nákladnej lode potopenej počas druhej svetovej vojny. „Bol to veľmi traumatický zážitok a Rebeccin priateľ bol z toho veľmi rozrušený, rovnako ako všetci ostatní na lodi. Nevieme, čo sa vlastne stalo," povedala inštruktorka, ktorá bola na lodi, keď sa Rebecca dostala do ťažkostí.

Saranda je obľúbeným miestom potápačov vďaka svojej viditeľnosti pod vodou, ktorá sa pohybuje od 15 do 30 metrov. "Podporujeme rodinu britskej ženy, ktorá zomrela v Albánsku, a sme v kontakte s miestnymi úradmi," vyjadril sa k tragédii hovorca ministerstva zahraničia.