28. máj. 2023 o 09:44
TASR, Koktejl

Polícia klepla po prstoch pašerákovi drog: Hrozí mu doživotie!

placeholder
Muž mal zorganizovať prepašovanie takmer 348 kilogramov heroínu. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Podozrivého do Austrálie deportovali z Turecka.

Krimi
28. máj. 2023 o 09:44
Polícia klepla po prstoch pašerákovi drog: Hrozí mu doživotie!

Podozrivého do Austrálie deportovali z Turecka.

Austrálska polícia zadržala muža zo Sydney, ktorý údajne stál za jednou z najväčších schém pašovania heroínu v moderných dejinách Austrálie. V nedeľu to oznámili tamojšie úrady. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Podozrivý muž bol zatknutý na letisku v Sydney, kam ho deportovali z Turecka, uviedla vo vyhlásení austrálska federálna polícia. Tá predpokladá, že muž od marca 2020 prebýval vo viacerých krajinách sveta a práve z Thajska zorganizoval prepašovanie takmer 348 kilogramov heroínu do Sydney, ku ktorému došlo v decembri 2020. Polícia sa domnieva, že muž mal kontakty sa medzinárodné skupiny organizovaného zločinu.

"Prioritou austrálskej federálnej polície je boj proti členom medzinárodných skupín organizovaného zločinu, ktorí Austráliu ohrozujú zo zámoria. Zadržanie (podozrivého muža) je dôkazom našej úzkej spolupráce s tureckými úradmi," uviedol šéf austrálskej polície pre medzinárodnú trestnú činnosť Richard Chin. Dodal, že "nedovolené drogy ako napríklad heroín spôsobujú Austrálii veľké škody, narúšajú austrálsky zdravotnícky systém a negatívne vyplývajú na každý aspekt spoločnosti". Zadržanému mužovi môže v prípade usvedčenia hroziť až doživotný trest odňatia slobody, upozorňuje DPA.