20. apr. 2023 o 17:00
lv, Koktejl

Alexandra († 17) zomrela po rutinnej operácii: Lekár našiel príčinu, varuje, že zomrú ďalší!

placeholder
Tínedžerka tragicky zomrela po alergickej reakcii na liek, ktorý jej bol podaný počas rutinnej operácie.
Zdroj: alexandrabriess.muchloved.com

To, že sa jej zákrok stane osudným, nemohol tušiť nik.

Správy
20. apr. 2023 o 17:00
Alexandra († 17) zomrela po rutinnej operácii: Lekár našiel príčinu, varuje, že zomrú ďalší!

To, že sa jej zákrok stane osudným, nemohol tušiť nik.

Tínedžerka mala podstúpiť len rutinný zákrok, no po nepriamych následkoch operácie sa skončil tragicky. Sedemnásť ročná Alexandra Briess dostala 30. mája 2021 po odstránení mandlí v nemocnici v Readingu bežne používané anestetikum - rokurónium. Po odstránení mandlí bol neskôr potrebný zákrok na zastavenie pooperačného krvácania, počas ktorého sa u Alex vyskytla život ohrozujúca alergická reakcia, píše The Sun.

Anafylaxia, je alergická reakcia, ktorá sa u Alexandry vyskytla v reakcii na tento liek, ktorý jej nikdy predtým nebol podaný. Jej silná alergia spôsobila náhle zhoršenie stavu a zástavu srdca, čo viedlo k tomu, že na druhý deň zomrela.

„Naše srdce je s rodinou Alexandry. Ich tragická strata opäť vrhá silné svetlo na rastúci počet mladých ľudí, ktorých zabíja anafylaxia,“ povedala spoluzakladateľka Nadácie pre výskum alergie Tanya Ednan-Laperouse.

Na stránke založenej na jej pamiatku sa vyzbieralo takmer 9 000 libier (vyše 10-tisíc €), pričom priatelia s láskou spomínajú na Alex ako na krásne dievča, ktoré bolo verným a milujúcim priateľom so zmyslom pre zábavu. Alexandra po sebe zanechala otca Davida, lekára na dôchodku, a matku Tanyu, ktorá je zdravotnou sestrou. Rodina sa k prípadu nechcela vyjadriť.

Varovanie koronera

Hlavná koronerka pre Berkshire Heidi Connor napísala správu o prevencii budúcich úmrtí adresovanú ministrovi zdravotníctva Stevovi Barclayovi, NHS (národná zdravotná služba) a organizáciám alergikov, v ktorej požaduje zmenu. Charitatívne organizácie zaoberajúce sa alergiou v Spojenom kráľovstve už dlho žiadajú viac finančných prostriedkov na výskum tejto notoricky nedostatočne financovanej oblasti.

„Jediný spôsob, ako zlepšiť porozumenie a zabrániť alebo znížiť počet úmrtí v budúcnosti, je zhromažďovať informácie na národnej úrovni a financovať príslušný výskum. Príslušné organizácie už existujú a existuje veľa dobrej vôle zlepšiť povedomie o tejto oblasti. Chýba však národné vedenie a financovanie,“ povedala.

ANAFYLAXIA A JEJ NAJČASTEJŠIE PRÍZNAKY

Tento stav najčastejšie vyvoláva alegická reakcia na bodnutie hmyzom, lieky a potraviny, a zvyčajne sa objaví náhle a veľmi rýchlo sa zhorší. Štatistiky uvádzajú, že pre približne 10 % ľudí, ktorí anafylaxiu zažijú, sa nežiaduca reakcia končí tragicky. Podľa NHS sa počet hospitalizácií dospelých v dôsledku anafylaktického šoku v rokoch 2019 až 2020 zvýšil z 3 751 na 4 756.

 

Medzi príznaky patria

- pocit závratu alebo mdloby

- ťažkosti s dýchaním (rýchle, plytké dýchanie)

- sipot

- zrýchlený tep srdca

- lepkavá pokožka

- zmätenosť a úzkosť

- kolaps alebo strata vedomia

 

Môžu sa vyskytnúť aj iné príznaky alergie vrátane svrbivej vyvýšenej vyrážky (žihľavky), pocitu choroby alebo nevoľnosti, opuchu (angioedému) alebo bolesti žalúdka, uvádza NHS.