Nemeckí vedci v novom výskume však odhalili, že konzumácia týchto nápojov môže mať vplyv aj na duševné zdravie. Podľa nich totiž nápoje ovplyvňujú negatívne črevný mikrobióm, ktorý potom pôsobí nepriaznivo na mozgové centrá a vyvoláva depresie. Platí to najmä u žien.
Do výskumu bolo zaradených 405 pacientov s diagnostikovanou depresiou vo veku osemnásť až šesťdesiatpäť rokov (osemdesiatpäť percent žien), ktorých výsledky boli porovnané s kontrolnou skupinou 527 osôb bez depresie. Všetci účastníci viedli záznamy o konzumácii sýtených nápojov a vypĺňali štandardizovaný dotazník o príjme potravín (FFQ2). Miera depresívnych príznakov bola hodnotená pomocou škály BDI-I.
Z výsledkov vyplýva, že vyššia konzumácia sýtených nápojov súvisela u žien so závažnejšími depresívnymi symptómami a tiež so zvýšeným výskytom baktérií Eggerthella v črevnom mikrobióme. Tento vzorec sa u mužských účastníkov neprejavil, hoci muži pili sýtených nápojov viac. Podľa vedúcich autorov hrajú v rozdieloch medzi pohlaviami rolu pohlavné hormóny, ktoré ovplyvňujú zloženie mikrobiomu.
"Konzumácia sladených sýtených nápojov môže prispievať k depresiám prostredníctvom zmien črevného mikrobiomu, najmä baktérií rodu Eggerthella. Konzumácia sladených sýtených nápojov je teda široko rozšírený rizikový faktor, ktorému sa dá úplne vyhnúť,"uviedli autori. Štúdia bola publikovaná v časopise JAMA.