26. apr. 2024 o 17:00
emd, Koktejl

Mamičke († 22) s autizmom odobrali bábätko: Fatálny čin po správe o adopcii!

placeholder
Mladá mamička by nezniesla odlúčenie od dcérky. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Rodina žiada spravodlivosť pre ľudí s podobným osudom.

Zaujímavosti
26. apr. 2024 o 17:00
Mamičke († 22) s autizmom odobrali bábätko: Fatálny čin po správe o adopcii!

Rodina žiada spravodlivosť pre ľudí s podobným osudom.

Mladá mamička si vzala život len niekoľko hodín po tom, ako sa dozvedela, že jej 6-mesačné dieťa môžu úrady zaradiť do systému na adopciu. Fern Foster († 22), ktorá trpela autizmom, zomrela po tom, ako jej partnerovi poslal právnik e-mail s touto informáciou. Ich dieťa bolo pôvodne umiestnené do pestúnskej starostlivosti necelý mesiac po narodení, v januári 2020. O tragickom prípade informoval denník Mirror.

Vyšetrovanie prípadu ukázalo, že k rozhodnutiu Fern vziať si život prispela absencia právnej pomoci na pravidelnej, konzistentnej a nepretržitej báze. Mladá žena z Monks Risborough v grófstve Buckinghamshire mala 15 rokov, keď jej diagnostikovali autizmus. Nedokázala získať potrebnú podporu, pričom často používala sebapoškodzovanie ako spôsob, ako vyjadriť svoje utrpenie.

V júli 2019 otehotnela a krátko nato sa na ňu zamerali úrady. Fern sa túžila stať učiteľkou angličtiny a údajne bola nadšená, keď zistila, že je tehotná. Na pojednávaní odznelo, že až do momentu, keď jej bolo dieťa odobraté, sa zdržala od sebapoškodzovania aj iného správania, ktoré by ohrozovalo ju alebo jej dieťa. Fern v minulosti opísala proces, ktorý nakoniec viedol k odobratiu jej dieťaťa z jej starostlivosti, ako "rozbehnutý vlak".

Súdny lekár Crispin Butler ako príčinu smrti uviedol samovraždu. Dodal, že k rozhodnutiu ukončiť vlastný život prispela viac ako len minimálne absencia nezávislého advokáta a spôsob, akým Fern bola oznámená správa o adopcii dieťaťa. Fern potrebovala pomoc od nezávislého advokáta, ktorý by jej pomohol všetkému porozumieť a naviesť ju na spoluprácu s odborníkmi. Žena vraj už predtým naznačila, že si chce vziať život, ak by jej dieťa odobrali na adopciu. Rodina ju opísala ako bystrú, milú, starostlivú a svedomitú osobu, ktorá zanechala trvalý dojem na každého, koho stretla.

"Matky, ktoré čelia odobratiu svojich detí, by mali byť podporované, najmä matky s autizmom, pretože u žien s autizmom je 13-krát vyššie riziko samovraždy. Je tragické, že nikdy neexistoval jasný plán na podporu Fern, aby mohla byť matkou, ani na ochranu jej bezpečnosti, keď jej oznámili, že to nebude možné. Tieto základné požiadavky sa opakovane ignorovali, čo Fern nevyhnutne priviedlo k bodu zlomu. Takto sa nemalo zaobchádzať so zraniteľnou prvorodičkou. Sme presvedčení, že nedostatočné pochopenie a akceptovanie autizmu u žien a dievčat významne prispelo k nedostatočnej starostlivosti, ktorej sa Fern dostalo," znel záver vyšetrovania.

"Fernina rodina víta záver koronera, ktorý uznáva, že pred smrťou bola veľmi sklamaná. Od Ferninej smrti uplynuli už štyri roky, ale jej rodina od začiatku jasne hovorila o tom, že prístup k nezávislému obhajcovi by všetko zmenil. Koroner im dal teraz za pravdu, a sú mu vďační za starostlivosť a pozornosť, ktorú venoval vyšetrovaniu," uviedol právnik Caleb Bawdon, ktorý zastupoval pozostalých.