20. feb. 2024 o 19:26
TASR, Koktejl

Vyvíjajú Rusi kozmickú jadrovú zbraň? Putin reaguje na tvrdenia!

placeholder
Putin poprel tvrdenia USA, že Rusi vyvíjajú kozmickú jadrovú zbraň (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

USA varovali pred vážnou hrozbou.

Zahraničné správy
20. feb. 2024 o 19:26
Vyvíjajú Rusi kozmickú jadrovú zbraň? Putin reaguje na tvrdenia!

USA varovali pred vážnou hrozbou.

Šéf Kremľa Vladimir Putin v utorok poprel tvrdenia Spojených štátov, podľa ktorých Moskva vyvíja kozmickú protisatelitnú jadrovú zbraň. Rusko podľa neho vždy odmietalo umiestňovanie jadrových zbraní do vesmíru, informuje agentúra AFP.

Republikánsky predseda výboru pre spravodajské služby americkej Snemovne reprezentantov Mike Turner minulý týždeň varoval pred "vážnou hrozbou pre národnú bezpečnosť" USA a naliehal na administratívu prezidenta Joea Bidena, aby príslušné informácie odtajnila.

Turner tiež zaslal americkým kongresmanom e-mail, v ktorom tvrdil, že jeho výbor "odhalil naliehavú záležitosť v súvislosti s destabilizujúcou zahraničnou vojenskou kapacitou, o ktorej by mali vedieť všetci tvorcovia politiky v Kongrese".

Hrozba údajne súvisela s pokusmi Ruska o vývoj kozmickej protisatelitnej zbrane, ktorá však podľa nemenovaných zdrojov ešte nie je v stave nasadenia a nepredstavuje pre USA bezprostrednú hrozbu. Viacero amerických zákonodarcov vrátane predsedu snemovne Mikea Johnsona varovalo pred prílišnými obavami.

"Vždy sme boli kategoricky proti umiestneniu jadrových zbraní vo vesmíre," tvrdil Putin a obvinenia Washingtonu označil za súčasť "kriku, ktorý sa ozýva na Západe". Ruský minister obrany Sergej Šojgu taktiež vyhlásil, že Rusko takýto systém "nemá". Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov už predtým vyjadril presvedčenie, že ide o trik Bieleho domu, ako prinútiť kongresmanov schváliť ďalšie finančné prostriedky pre Ukrajinu.

Putin povedal, že ruské aktivity vo vesmíre sa nelíšia od ostatných krajín vrátane Spojených štátov. Zároveň poznamenal, že Rusko mnohokrát navrhlo posilnenie spolupráce vo vesmírnej oblasti, "ale z nejakého dôvodu sa táto téma na Západe už neobjavila".