Jeseň je obdobím zberu hrozna, ktoré je nielen skvelou pochúťkou, ale má aj významné zdravotné výhody. Výskumy zistili, že čerstvé hrozno chráni vaše srdce a pozitívne ovplyvňuje zdravie DNA. Ak ste teda toto bobuľové ovocie doteraz konzumovali len prostredníctvom dezertov alebo vína, mali by ste zvýšiť jeho príjem práve pre tieto blahodarné účinky.
- Hrozno je prospešné pre viaceré časti tela.
- Obsahuje bioaktívne látky s priaznivými účinkami na zdravie.
- Pomáha chrániť srdce, mozog, pokožku, črevá či oči.
- Priaznivo ovplyvňuje aj funkciu génov a regeneráciu buniek.
Prospešné ovocie
Hrozno obsahuje viac ako 1600 bioaktívnych látok, ktoré prispievajú k zlepšeniu fyzického zdravia. Vedecké štúdie naznačili, že pravidelná konzumácia tohto ovocia môže zlepšiť krvný obeh, podporiť funkciu mozgu a posilniť ochranné mechanizmy DNA. Vďaka týmto vlastnostiam je hrozno výnimočné, a to nielen pre svoju chuť, ale aj ako účinný prostriedok na posilnenie zdravia.
Medzi kľúčové zlúčeniny patria flavonoidy, antokyanidíny, katechíny, fenolové kyseliny či resveratrol. Tieto zložky majú priaznivé účinky na viaceré telesné systémy. Hrozno pomáha chrániť kardiovaskulárny systém tým, že zlepšuje pružnosť ciev, podporuje krvný obeh a znižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu, ktorý je hlavným rizikovým faktorom srdcových ochorení.
Okrem zdravia srdca podporuje aj funkciu mozgu. Antioxidanty v hrozne pomáhajú udržiavať metabolickú rovnováhu v mozgu, zlepšujú koncentráciu a pamäť, čo je obzvlášť dôležité pre staršie osoby alebo ľudí vystavených stresu.
Priaznivé účinky má aj na pokožku či oči
Hrozno prospieva aj zdraviu pokožky, pretože chráni bunky pred UV žiarením a stresovými faktormi prostredia, spomaľuje predčasné starnutie a udržuje pokožku pevnejšiu a žiarivejšiu. Pozitívne účinky sa vzťahujú aj na zdravie čriev. Zlúčeniny v hrozne zvyšujú rozmanitosť a stabilitu črevného mikrobiómu, ktorý je nevyhnutný pre celkové zdravie a imunitné funkcie.
Okrem toho hrozno podporuje zdravie očí tým, že zlepšuje stav sietnice a zvyšuje hustotu makulárneho pigmentu. To prispieva k lepšiemu zraku a ochrane videnia, najmä vo vyššom veku.
Nutrigenomika, štúdium vplyvu potravín na expresiu génov, poukázala aj na účinky hrozna na bunkovej úrovni. Výskumy odhalili, že zlúčeniny tohto bobuľového ovocia pozitívne ovplyvňujú aktivitu génov, čím napomáhajú regenerácii buniek.
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.