20. apr. 2024 o 14:00
mob, Koktejl

Putin testoval záhadnú raketu a adresuje Západu mrazivé slová: Planéta je len krôčik od 3. svetovej vojny!

placeholder
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zdroj: TASR/AP

Už dosť napätej situácii nepomohli ani slová šéf Kremľa.

Zahraničná politika
20. apr. 2024 o 14:00
Putin testoval záhadnú raketu a adresuje Západu mrazivé slová: Planéta je len krôčik od 3. svetovej vojny!

Už dosť napätej situácii nepomohli ani slová šéf Kremľa.

Zdá sa, že Vladimir Putin (71) vydal nové varovanie Západu, keď sa objavili mrazivé zábery z podozrivých testov jadrových rakiet. Na záberoch je vidieť záhadné odpálenie medzikontinentálnej balistickej rakety z testovacieho centra Kapustin Jar v Astrachánskej oblasti v Rusku. Ruské ministerstvo obrany medzitým odmietlo zverejniť typ zbrane, ale uviedlo, že bola odpálená z mobilného pozemného raketového systému, píše The Mirror.

Odpálenie sa uskutočnilo v rámci štátneho testovacieho programu budúcich raketových systémov a tých, ktoré sú v prevádzke, v čase vysokého napätia medzi Ruskom a Západom kvôli Ukrajine. Obyvatelia Astrachánskej, Dagestanskej a Volgogradskej oblasti si všimli nezvyčajné biele stopy na oblohe a podľa miestnych sa test uskutočnil na Deň kozmonautiky, ktorý si Rusko pripomína 12. apríla. Pred rokom v rovnaký deň centrum vypustilo raketu, ktorá získala meno Topol-ME.

Nepredpokladá sa, že záhadnou raketou by mohol byť obávaný Sarmat alebo Satan 2, čo je najväčšia raketa v Putinovom jadrovom arzenáli, opísaná ako „nezastaviteľná“ apokalypsa 208-tonová medzikontinentálna zbraň s rýchlosťou takmer 25 400 km/hod., s veľkosťou 14-poschodového paneláku. Pred riadnym uvedením do prevádzky sa očakáva, že raketa bude testovaná na južnom póle, no jej výroba sa komplikuje.

Ruský telegramový kanál VChK-OGPU minulý mesiac informoval, že Krasnojarský strojársky závod zažíva vážny nedostatok elektronických komponentov na výrobu strategických rakiet. „Elektronika nového raketového systému RS 28 je prevažne cudzieho pôvodu a v dôsledku sankcií pociťuje vážny nedostatok. Teraz sa vynakladá všetko úsilie na to, aby sa situácia s dodávkami sankcionovanej elektroniky nejako napravila.“

Už dosť napätej situácii nepomohli ani slová šéf Kremľa z marca, keď povedal, že priamy konflikt medzi Ruskom a NATO by znamenal, že planéta je len krôčik od 3. svetovej vojny. Povedal však, že takýto scenár si nikto neželá, uvádza časopis Business Today.