07. feb. 2024 o 11:30
Koktejl, Koktejl

Používate túto funkciu? Môže vám pomôcť uniknúť hackerom a neprísť o peniaze

placeholder
Účinná a jednoduchá obrana proti hackerom
Zdroj: freepik.com/@drobotdean

Bezpečnosť na internete už nie je len o silnom hesle a vyhýbaniu sa podvodom.

Zaujímavosti
07. feb. 2024 o 11:30
Používate túto funkciu? Môže vám pomôcť uniknúť hackerom a neprísť o peniaze

Bezpečnosť na internete už nie je len o silnom hesle a vyhýbaniu sa podvodom.

Internet sa dnes hemží bankovými a bazárovými podvodmi, deepfake videami aj falošnými ponukami rýchlych zárobkov. Smolu mala aj 34-ročná žena, ktorá obdržala SMS správu s upozornením, ktorá ju informovala, že jej účet bol zablokovaný a pre odblokovanie má zadať svoje údaje do internet bankingu. Podľa inštrukcií, ktoré dostala, poskytla všetky prihlasovacie údaje. Neskôr s hrôzou zistila, že jej z účtu odišla suma 3 700 eur. Aby sa vám nestala podobná vec a neskončili ste s vybieleným účtom alebo ukradnutými osobnými údajmi na sociálnych sieťach, máme pre vás jednoduché riešenie.

Takto tomu predídete

V snahe zvýšiť bezpečnosť a minimalizovať riziko hackingu sa dvojfaktorová autentifikácia stala v online svete úplným štandardom. Pokiaľ využívate platbu cez internet, prihlasujete sa pravidelne do svojho mailu či konta na sociálnych sieťach, s najväčšou pravdepodobnosťou už túto funkciu využívate. Ide totiž o ďalšiu vrstvu zabezpečenia k tradičnému heslu. Okrem neho musíte pri platbe či prihlasovaní zadať aj dodatočné overenie.

2FA môže mať rôzne formy, stačí si vybrať
2FA môže mať rôzne formy, stačí si vybrať
Zdroj: iStock

Ako to funguje?

Dvojfaktorová autentifikácia môže byť realizovaná rôznymi spôsobmi. Najčastejšie sa používajú tieto faktory:

  1. Niečo, čo viete: Tradičné heslo alebo PIN, ktorým potvrdzujete svoju identitu.
  2. Niečo, čo máte: Tým môže byť mobilný telefón, smart karta alebo hardvérový kľúč, ktorý generuje jednorázové kódy alebo prijíma potvrdzovacie správy.
  3. Niečo, čo ste: Tento faktor zahŕňa biometrické údaje, ako je otlačok prsta, rozpoznávanie tváre alebo iné unikátne fyzické charakteristiky.

Výhody dvojfaktorovej autentifikácie:

  • Vyššia bezpečnosť: Heslá samy o sebe môžu byť pomerne ľahko uhádnuteľné alebo hacknuté. Dvojfaktorová autentifikácia výrazne znižuje riziko neoprávneného prístupu.
  • Ochrana proti phishingu: Aj keď by niekto získal vaše heslo prostredníctvom phishingu, bez dodatočného faktora autentifikácie sa k vašim osobným údajom dostane len ťažko.
  • Pokročilá ochrana účtov: Viac faktorov znamená vyššiu úroveň ochrany pre citlivé účty, ako sú napríklad bankové účty alebo účty s osobnými údajmi, ktoré sú často vystavené útokom hackerov.
Silné heslo už v dnešnej dobe častokrát nestačí
Silné heslo už v dnešnej dobe častokrát nestačí
Zdroj: iStock

Ako začať s dvojfaktorovou autentifikáciou?

Zapnite 2FA v nastaveniach účtu: Väčšina online platform sa dnes snaží uľahčiť proces aktivácie dvojfaktorovej autentifikácie. Nájdete ju jednoducho v bezpečnostných nastaveniach účtu alebo vám ju platforma ponúkne pri prihlasovaní aj sama. Treba preto dávať pozor a tento dôležitý krok nepreskočiť.

Vyberte preferovaný spôsob autentifikácie: Môžete si vybrať medzi rôznymi spôsobmi 2FA, vrátane SMS kódov, autentifikačných aplikácií alebo hardvérových kľúčov. Vyberte si ten, ktorý vám vyhovuje najviac.

Nepoužívajte rovnaké heslo na viacerých miestach: Ak je heslo skompromitované na jednom mieste, dvojfaktorová autentifikácia vás ochráni pred možnými dôsledkami. V prípade však, že na inej platforme 2FA nemáte aktívnu, s rovnakým heslom môže tak či tak dôjsť k úniku údajov.

Aktivácia dvojfaktorovej autentifikácie vás nestojí nič. Stačí pár minút času a vaše údaje máte v násobne väčšom bezpečí.