27. apr. 2024 o 16:00
krsk, TASR, Koktejl

Čaputovú v Starej Ľubovni zasiahli silné emócie: Najhlbší žiaľ, aký si človek vie predstaviť!

placeholder
Čaputová v Starej Ľubovni vyjadrila úctu a smútok nad stratou troch mladých životov.
Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová

Smutno zostalo aj úradujúcej hlave štátu.

Domáce promi
27. apr. 2024 o 16:00
Čaputovú v Starej Ľubovni zasiahli silné emócie: Najhlbší žiaľ, aký si človek vie predstaviť!

Smutno zostalo aj úradujúcej hlave štátu.

Prezidentka Zuzana Čaputová (50) sa pomaly lúči so svojím postom hlavy štátu. Oficiálna inaugurácia nového prezidenta prebehne 15. júna, kedy zároveň zaniká funkcia Čaputovej. Na svojej rozlúčkovej ceste navštívila zahraničné krajiny aj slovenské regióny. Naposledy úradovala z Košíc od utorka do piatka 26. apríla.

Prezidentka si v uplynulých dňoch položením kytice a zapálením sviečky s primátorom mesta Stará Ľubovňa Ľubošom Tomkom pred kostolom uctila pamiatku obetí tragédie, ku ktorej došlo začiatkom apríla v Spišskom Podhradí. Stretla sa i s rodinami troch zosnulých dievčat.

"Bolo to veľmi ľudské, hlboké a úprimné stretnutie. Samozrejme spojené s bolesťou, ktorú tí rodičia prežívajú, ale spomínali to, že akým spôsobom im veľmi pomáhajú prejavy solidarity, ktoré ešte stále pokračujú," skonštatovala.

"V Starej Ľubovni som vyjadrila úctu a smútok nad stratou troch mladých životov počas nedávnej nehody autobusu v Spišskom Podhradí. Vyhasli životy troch mladých nevinných dievčat, a to je veľmi ťažká a smutná správa. Rodinám obetí som popriala, aby im viera v Boha, ktorá aj ich dcéry sprevádzala do poslednej minúty svojich životov, pomohla spracovať ten najhlbší žiaľ, aký si človek vie predstaviť. Česť pamiatke Lucky, Katky a Sofie," odkázala na sociálnej sieti Čaputová.

Na zábere z miesta stojí pri oltáriku s fotkami troch zosnulých dievčat. Foto nájdete v galérii pod článkom. V rámci návštevy Starej Ľubovne prezidentka zavítala i do Zariadenia sociálnych služieb Domu svätej Anny, ktoré poskytuje rôzne služby deťom i dospelým. Na východe podľa vlastných slov zažila množstvo stretnutí, ktoré jej utkveli v pamäti.

"Východ je naozaj niečím špecifický, je nesmierne životaschopný. Ľudia tu prinášajú špecifickú kvalitu, a preto sem vždy rada cSvoje týždenné úradovanie na východe Slovenska prezidentka ukončila stretnutím s bývalým prezidentom SR Rudolfom Schusterom.hodím. Aj mediálne máme možnosť trošku pritiahnuť pozornosť na tú unikátnosť, ktorá tu takisto je," povedala.

Navštívila tiež rusínske Divadlo Alexandra Duchnoviča, kde sa stretla s celým súborom, zavítala do Evanjelického kolegiálneho gymnázia v Prešove, jej kroky smerovali aj do intervenčného centra MyMamy, ktoré slúži ženám a deťom, obetiam domáceho násilia. Počas návštevy Prešova absolvovala prehliadku nastúpených jednotiek 65. prieskumného práporu Pozemných síl OS SR a tiež si pozrela statické a dynamické ukážky výzbroje a materiálu práporu. Program v Prešove zavŕšila návštevou Múzea Solivar.

Svoje týždenné úradovanie na východe Slovenska prezidentka ukončila stretnutím s bývalým prezidentom SR Rudolfom Schusterom (90).