28. júl. 2022 o 11:38
TASR, Koktejl

Pozitívne správy z Českého Švajčiarska: Hasičom sa podarilo zastaviť šírenie požiaru, budú pomáhať aj slovenskí vojaci

placeholder
Šírenie požiaru v Českom Švajčiarsku sa podarilo zastaviť.
Zdroj: twitter/hasici_cr

Šírenie požiaru v Národnom parku České Švajčiarsko sa podarilo zastaviť, uviedol na štvrtkovom tlačovom brífingu šéf hasičov Úsťanského kraja Roman Vyskočil.

Zahraničné správy
28. júl. 2022 o 11:38
Pozitívne správy z Českého Švajčiarska: Hasičom sa podarilo zastaviť šírenie požiaru, budú pomáhať aj slovenskí vojaci

Šírenie požiaru v Národnom parku České Švajčiarsko sa podarilo zastaviť, uviedol na štvrtkovom tlačovom brífingu šéf hasičov Úsťanského kraja Roman Vyskočil.

AKTUALIZOVANÉ 13:40 O NOVÉ INFORMÁCIE

Vyskočil priblížil, že hasiči sú na úrovni obcí Hluboký Důl, Mezná a Mezní louka a pri Zámečku východne od obce Hřensko, nad ktorou stále na skalách vznikajú nové malé ohniská. Počas štvrtka bude v nasadení približne 80 jednotiek, 450 hasičov, sedem vrtuľníkov a štyri lietadlá, povedal Vyskočil. Dodal, že situáciu pri hasení v posledných dňoch komplikovalo počasie, najmä meniaci sa smer vetra.

Dosiaľ bolo podľa Vyskočilových slov ošetrených osem hasičov, pričom traja z nich dostali kyslíkovú terapiu. Zdôraznil, že išlo o menšie zranenia. Z obcí ohrozených požiarom bolo evakuovaných približne 500 osôb, pričom ďalší ľudia sa evakuovali svojpomocne, priblížil Vyskočil. Do svojich domovov sa budú môcť ľudia vrátiť vtedy, keď to bude úplne bezpečné, doplnil šéf krajských hasičov.

Stanica ČT24 uvádza, že z letiska v obci Vodochody už odštartovali obe špeciálne hasičské lietadlá Canadair, ktoré prileteli v stredu z Talianska. Tieto lietadlá dokážu uniesť zhruba 6000 litrov vody a na rozdiel od dosiaľ používaných antonovov, ktoré sa musia plniť hadicami, môžu vodu čerpať priamo z hladiny.

Využívať budú vodu z jazera Milada pri meste Ústí nad Labem. Vyskočil verí, že vďaka nasadeniu týchto lietadiel sa podarí začať hasiť požiar do hĺbky.

LIKVIDOVAŤ POŽIAR V ČESKOM ŠVAJČIARSKU POMÔŽU AJ SLOVENSKÍ VOJACI

Do medzinárodnej spolupráce pri likvidovaní požiaru v národnom parku (NP) České Švajčiarsko sa zapoja aj slovenskí vojaci. Vláda vo štvrtok schválila vyslanie do 30 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR na účel humanitárnej pomoci pri zvládaní požiarov a odstraňovaní ich následkov. Do Česka pôjdu spolu s vrtuľníkom Black Hawk UH-60M s bambi vakom a príslušnou kolesovou technikou. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) verí, že situácia v Českom Švajčiarsku bude v krátkom čase pod kontrolou.

 

„Česi sú naši susedia, spojenci a priatelia. Pomáhajú nám s ochranou nášho územia v rámci medzinárodnej bojovej skupiny na Slovensku, sme preto radi, že môžeme pomôcť aj my,“ uviedol Naď na sociálnej sieti. V národnom parku České Švajčiarsko horí plocha približne 1000 hektárov. Na hasení sa podieľajú aj slovenskí hasiči. Je tam momentálne nasadený vrtuľník Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR. Vo štvrtok sa podarilo zastaviť šírenie požiaru. V nasadení je 450 hasičov, sedem vrtuľníkov a štyri lietadlá. Situáciu pri hasení v posledných dňoch komplikovalo počasie, najmä meniaci sa smer vetra.