18. apr. 2024 o 09:10
TASR, Koktejl

Masový turizmus sužuje ďalšie európske mesto: Nové opatrenia majú zlepšiť život domácim aj návštevníkom

placeholder
Amsterdam plánuje rázne znížiť počet riečnych výletných lodí, ktoré môžu zakotviť v meste. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Mesto chce znížiť počet turistov.

Zaujímavosti
18. apr. 2024 o 09:10
Masový turizmus sužuje ďalšie európske mesto: Nové opatrenia majú zlepšiť život domácim aj návštevníkom

Mesto chce znížiť počet turistov.

Amsterdam plánuje rázne znížiť počet riečnych výletných lodí, ktoré môžu zakotviť v meste. Miestne úrady chcú ich počet do piatich rokov znížiť takmer o polovicu. Informuje o tom TASR podľa stredajšej správy agentúry DPA. Podľa predstaveného plánu bude môcť v Amsterdame od roku 2028 kotviť maximálne 1150 výletných riečnych lodí ročne. Vlani ich bolo 2125 s približne 500.000 pasažiermi.

Predstavitelia Amsterdamu odhadujú, že v dôsledku tohto kroku navštívi holandskú metropolu ročne približne o 270.000 turistov menej a vďaka menšiemu počtu lodí sa zníži znečistenie ovzdušia. Ide o najnovší krok Amsterdamu zo série opatrení proti masovému turizmu. Miestni predstavitelia tento týždeň tiež oznámili, že už nepovolia výstavbu nových hotelových budov, napísala agentúra Reuters.

„Chceme, aby sa v meste žilo dobre obyvateľom aj návštevníkom. To znamená: žiadny nadmerný turizmus, žiadne nové hotely a maximálne 20 miliónov prenocovaní turistov v hoteloch ročne,“ uviedla tamojšia administratíva. Nový hotel bude môcť byť v holandskej metropole postavený iba vtedy, ak sa zatvorí iný hotel a nezvýši sa počet lôžok. Opatrenie sa nevzťahuje na hotelové budovy, ktoré už získali stavebné povolenie.