01. júl. 2023 o 17:47
TASR, Koktejl

Čaputovú zasiahla brutálna vražda Andrey († 39): Telefonát s Hamranom a odkaz rodine

placeholder
Prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Zdroj: TASR - Martin Baumann

Jána chce dostať prokurátor do väzby.

Domáce krimi
01. júl. 2023 o 17:47
Čaputovú zasiahla brutálna vražda Andrey († 39): Telefonát s Hamranom a odkaz rodine

Jána chce dostať prokurátor do väzby.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje za mimoriadne potrebné prešetriť okolnosti štvrtkovej (29. 6.) vraždy v Dubnici nad Váhom vrátane postupu príslušných orgánov. Hlava štátu to uviedla na sociálnej sieti.

"Hovorila som s prezidentom Policajného zboru Štefanom Hamranom, ktorý mi potvrdil, že dôkladne preverujú postup polície, ktorý predchádzal tomuto brutálnemu činu, a budú o tom informovať verejnosť," priblížila prezidentka. Mali by byť podľa nej prijaté také opatrenia, "aby sme ako spoločnosť dokázali účinne chrániť ženy zažívajúce násilie, a najmä aby sme mu dokázali predchádzať".

Zároveň vyjadrila rodine a príbuzným zavraždenej, ktorá sa zrejme stala obeťou svojho prenasledovateľa, úprimnú sústrasť. Prezidentka zdôraznila, že násilie páchané na ženách nie je možné nikdy ospravedlňovať, zľahčovať ani bagatelizovať.

Vo štvrtok v ranných hodinách bola zavraždená 39-ročná Andrea z Novej Dubnice pri novej cyklotrase v záhradkárskej oblasti Lieskovec v Dubnici nad Váhom. Podľahla početným sečným zraneniam, podozrivého Jána M. bezprostredne po skutku zadržala polícia. Čelí obvineniu z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy spáchaného surovým spôsobom a so sexuálnym motívom. Prokurátor navrhuje, aby bol trestne stíhaný vo väzbe.

Hamran koná

Prezident Policajného zboru nariadil prezidiálnu kontrolu v súvislosti s prípadom. Z doteraz zadovážených podkladov však pochybenie zo strany príslušníkov polície nebolo zistené. Vyplýva to zo stanoviska Prezídia PZ zverejneného na sociálnej sieti.

Ján M. bol vo štvrtok zadržaný bezprostredne po skutku. V minulosti bol obvinený z trestného činu nebezpečného prenasledovania poškodenej a v máji 2022 bol aj vzatý do väzby.

Polícia priblížila, že znalec z odvetvia psychiatrie vtedy skonštatoval, že Ján M. nebol schopný rozpoznať nebezpečenstvo svojho konania, pričom jeho pobyt na slobode v prípade neliečenia duševnej poruchy je pre spoločnosť nebezpečný. Navrhol mu preto uložiť ochranné psychiatrické liečenie ústavnou formou. Trestné stíhanie bolo na základe záverov znaleckého posudku zastavené, Jána M. prepustili z väzby a hospitalizovali na psychiatrii.

Do ambulantnej starostlivosti ho prepustili vo februári 2023. Polícia dodala, že po tomto čase do spáchania vraždy nikto na neho nepodal trestné oznámenie. "Polícia v súčasnosti nad rámec uvedeného preveruje a zadovažuje všetky potrebné podklady a rozhodnutia súvisiace s obvineným Jánom M. s cieľom posúdenia a preverenia možných prípadných pochybení zo strany štátnych orgánov a ďalších zúčastnených osôb na procese," uvádza sa v stanovisku.