01. jún. 2023 o 18:00
NK, Koktejl

Matka jej na koži zbadala zvláštny detail, zachránila ju pred istou smrťou: Na TOTO si dávajte pozor!

placeholder
Mladú ženu mohlo znamenko stáť život.
Zdroj: facebook.com/kara.leece

Žena si pri natieraní dcéry opaľovacím krémom všimla zvláštnosť na koži, a tým jej zachránila život.

Zahraničie
01. jún. 2023 o 18:00
Matka jej na koži zbadala zvláštny detail, zachránila ju pred istou smrťou: Na TOTO si dávajte pozor!

Žena si pri natieraní dcéry opaľovacím krémom všimla zvláštnosť na koži, a tým jej zachránila život.

Kara Leeceová oslavovala svoje 30. narodeniny dovolenkou v Dubaji so svojou mamou, keď si na ramene našla znamienko - ak by sa neodstránilo, mohlo sa jej stať osudným v priebehu niekoľkých mesiacov. Život jej zachránila práve jej matka, ktorá si znamienko všimla, informoval Mirror.

Dvojica z Gravesendu sa tešila na týždeň modrej oblohy, slnka a vyvaľovania sa pri bazéne. Počas ich dovolenky si však Karina mama všimla malé znamienko na dcérinom chrbte. Zdalo sa, že mení tvar a farbu, a tak sa Kara krátko po príchode domov rozhodla navštíviť svojho praktického lekára.

Po tom, ako znamienko preskúmal lekár, okamžite Kare odporučil navštíviť dermatológa, ktorý ho okamžite odstránil. Testy neskôr odhalili, že Kara, ktorá nemala v rodine žiadnu históriu rakoviny kože ani melanómu a nikdy nebola v soláriu, mala rýchlo rastúci melanóm. Vďaka jej pozornej matke ho zachytili včas. Ak by ho objavili neskôr, mohol mladú ženu stáť život.

"Mala som naozaj veľké šťastie, že sa nerozšíril, takže som nepotrebovala žiadnu ďalšiu liečbu. Odvtedy chodím na kontroly. Každé tri mesiace. Kontrolujem si lymfatické uzliny a kožu. Na jednom stretnutí nám povedali, že ak by si moja mama nevšimla znamienko vtedy, keď si ho všimla, tak o šesť mesiacov by ma zabilo," povedala Kara v rozhovore s Tonym Greenom z ITV Meridian.

"Takže áno, bolo veľké šťastie, že ho našla vtedy, keď ho našla, pretože rýchlo rástlo." Teraz vyzýva všetkých, aby si kontrolovali svoju pokožku "bez ohľadu na vek" a vzdelávali sa o melanóme a iných formách rakoviny kože.

Škvrna bola veľmi tmavá a asymetrická a dosť hrboľatá. Karina mama však o možnej závažnosti vedela len vďaka tomu, že jej niekto porozprával o svojej vlastnej ceste za rakovinou kože.

"Myslím si, že práve toto je to, čo musíme robiť viac. Viac hovoriť o rakovine kože. Hovoriť o rizikách. A ak ste ju mali, tak upozornite ľudí naokolo. Pretože to je jeden z dôvodov, prečo bola Karina diagnóza stanovená,“ povedala generálna riaditeľka Melanoma Fund Michelle Bakerová.

"V Melanoma Fund sa usilovne snažíme zvyšovať povedomie o ochrane pred slnkom a teplom pri športe a rekreácii v prírode. Naše bezplatné zdroje využívajú tisíce športových klubov a outdoorových skupín. Podporujú nás takmer všetky národné riadiace orgány športu a outdoorové organizácie a sme popredným poskytovateľom poradenstva v oblasti ochrany pred slnkom a teplom v tomto odvetví v Spojenom kráľovstve," uviedol Melanoma Fund - fond na boj proti melanómu.

"Každý deň je diagnostikovaných viac ako 44 ľudí s melanómom a viac ako 410 s inými formami rakoviny kože a tieto čísla rýchlo stúpajú. Ak trávite veľa času vonku, trpíte rakovinou kože alebo ste niekoho na toto ochorenie stratili, môžete sa k nám pridať."