23. dec. 2023 o 10:00
mob, ČTK, Koktejl

Mrazivé svedectvo z Prahy, vdova po Žbirkovi: Dnes som bola blízko peklu!

placeholder
Streľba na pražskej univerzite zasiahla aj vdovu po Mekym Žbirkovi.
Zdroj: TASR

Česko vo štvrtok zažilo najtragickejší prípad streľby vo svojej histórii.

Zahraničné promi
23. dec. 2023 o 10:00
Mrazivé svedectvo z Prahy, vdova po Žbirkovi: Dnes som bola blízko peklu!

Česko vo štvrtok zažilo najtragickejší prípad streľby vo svojej histórii.

Útočník v budove Filozofickej fakulty Karolovej univerzity v Prahe popoludní zastrelil podľa posledných údajov polície 14 ľudí, ďalších 25 bolo zranených, z toho desať ťažko. Mŕtvy je aj strelec, ktorý zrejme spáchal samovraždu.

Podozrivým je 24-ročný študent fakulty z obce Hostouň v stredných Čechách, ktorý doteraz nemal záznam v trestnom registri. Polícia navyše preveruje možnosť, že muž je aj páchateľom dvojnásobnej vraždy z Klánovického lesa, pri ktorom pred šiestimi dňami zomrel podľa médií muž († 32) a jeho dcérka († 2 mes.).

Neďaleko miesta streľby sa nachádzala aj vdova po slovenskom spevákovi Mekym Žbirkovi († 69) Katka. „Dnes som bola blízko peklu, iba pár metrov a pár minút… Bolo mi ako mnohým z vás fakt blbo a tento chlapec a jeho kapela mi aspoň trochu pomohli. Make love not war! All You Need Is Love!“ napísala na svojej sociálnej sieti a pridala fotografiu s Ludvíkom Hušekom zo skupiny Wotazník.

Prezident Petr Pavel apeloval na politikov, médiá i občanov, aby tragédiu na Filozofickej fakulte Karlovej Univerzity (FF UK) nezneužívali politicky, na útoky na políciu či na šírenie dezinformácií. Hlava štátu považuje za dôležité okrem iného nájsť rozumné riešenia, ako podobným situáciám do budúcnosti predchádzať, pokiaľ to vôbec možno. Česko podľa Pavla teraz potrebuje hlavne zdržanlivosť, ktorá umožní všetko vyšetriť do posledného detailu.