21. dec. 2025 o 10:30
Nikol, Koktejl

Zdena Studenková odhalila svoj tajný recept na vianočnú kapustnicu: Jednoduché triky ju robia dokonalou!

placeholder
Zdena Studenková v Let's Dance.
Zdroj: TV Markíza

Jej malé tajomstvá robia z klasiky delikatesu.

Domáce promi
21. dec. 2025 o 10:30
Zdena Studenková odhalila svoj tajný recept na vianočnú kapustnicu: Jednoduché triky ju robia dokonalou!

Jej malé tajomstvá robia z klasiky delikatesu.

Zdena Studenková (71) je nielen fantastickou herečkou, ale aj úžasnou kuchárkou. Je známa tým, že v kuchyni dokáže hotové zázraky. Sama sa totiž považuje za gurmánku. Pre magazín Top Star sa rozhodla prezradiť svoj tajný recept na vianočnú kapustnicu, ktorú pripravuje len niekoľkokrát do roka, no vždy s láskou.

Známa herečka si potrpí na poctivé domáce jedlo a s úsmevom neraz priznala, že kamkoľvek ide, vždy má po ruke svoje obľúbené krabičky s jedlom. Jej kulinárske umenie si naplno vychutnáva jej partner, dirigent Braňo Kostka, ktorý nikdy neodmietne to, čo s nadšením pripraví. Vianočné sviatky sú pre nich oboch časom radosti – herečka si ich užíva pri varení a on pri ochutnávaní jej lahodných výtvorov.

Studenková má aj na kapustnicu originálny recept. "Urobím si údené mäso nad parou, nevarím ho vo vode, aby nevypustilo celú šťavu von, potom mi zostane šťava, tú použijem ako základ do kapustnice. Predtým, ako dám kapustu, tak ju vytlačím a kyslú vodu si odložím,” prezradila svoje overené kuchárske tajomstvá.

Vzápätí sa podelila ešte o jeden fígeľ, ktorý si osvojila. "A keď je kapustnica už hotová, tie dve deci čistej kapustovej vody vlejem do hrnca, a tým dostane taký ten správny „říz”. A navarím jej toľko, aby sme si aj zamrazili,” dodala.

Vianočná kapustnica podľa Zdeny Studenkovej

Ingrediencie:

  • 500 g údeného bravčového mäsa (napr. krkovička alebo pliecko)
  • 1 kg kyslej kapusty
  • 3 väčšie cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL sladkej papriky
  • 100 g sušených sliviek
  • 100 g sušených húb
  • 150 g slaniny
  • 300 g klobásy
  • 10 stredných zemiakov
  • Kyslá smotana (voliteľné, podľa chuti)
  • Soľ, bobkový list, nové korenie, celé čierne korenie

Postup:

Údené mäso si pripravíme nad parou, nie vo vode, aby si zachovalo svoju šťavu. Táto šťava sa použije ako základ kapustnice. Do väčšieho hrnca nalejeme šťavu z údeného mäsa, pridáme sušené huby, bobkový list, nové a čierne korenie a necháme variť asi 30 minút. Medzitým si pripravíme kapustu – dobre ju vytlačíme a kapustovú šťavu si odložíme.

Kapustu pridáme do hrnca a varíme ju prikrytú približne hodinu, kým zmäkne a chute sa spoja. Na panvici speníme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme trochu masti zo slaniny alebo olej, nasypeme mletú papriku a pridáme pretlačený cesnak. Krátko orestujeme, aby paprika nezhorkla a zmes pridáme do hrnca.

Následne vložíme do kapustnice aj nakrájané údené mäso, sušené slivky a nakrájanú slaninu. Všetko spolu varíme asi hodinu, aby sa chute prepojili. Potom pridáme nakrájanú klobásu a zemiaky, varíme ešte asi 30 minút, kým sa zemiaky uvaria a kapustnica získa jemne zahustenú konzistenciu.

Nakoniec prilejeme 2 deci odloženej kapustovej šťavy. Kto má rád jemnejšiu chuť, môže pridať aj kyslú smotanu, ale nie je to nutné. Kapustnicu odstavíme, necháme odpočinúť a môžeme servírovať, ideálne s čerstvým chlebom. Dobrú chuť!