05. dec. 2023 o 20:00
emd, Koktejl

Vedci varujú ženy: Nedostatok spánku môže zvýšiť riziko vzniku vážneho ochorenia

placeholder
Nedostatok spánku môže spôsobiť ďalšie problémy. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Spánok je pre zdravie veľmi dôležitý.

Zaujímavosti
05. dec. 2023 o 20:00
Vedci varujú ženy: Nedostatok spánku môže zvýšiť riziko vzniku vážneho ochorenia

Spánok je pre zdravie veľmi dôležitý.

Ženy, ktoré spia menej ako sedem hodín denne, riskujú diagnózu cukrovky 2. typu, tvrdí štúdia. Americkí vedci zistili, že strata obyčajných 90 minút spánku každú noc, a teda nedostatok času na spánok, zvyšuje u žien inzulínovú rezistenciu. Informácie o tomto zaujímavom zistení priniesol portál The Sun.

Inzulínová rezistencia je stav, keď bunky vášho tela nereagujú správne na inzulín, hormón, ktorý reguluje hladinu cukru v krvi, inak nazývaného glukóza. Účinky tohto problému boli ešte silnejšie u tých, ktoré prešli menopauzou.

"Ženy počas svojho života čelia mnohým zmenám v spánkových návykoch v dôsledku tehotenstva a rodenia, výchovy detí a menopauzy," uviedla vedúca autorka štúdie, profesorka Marie-Pierre St-Onge z Kolumbijskej univerzity. Pocit, že nespia dostatočne, trápi viac ženy než mužov.

"Počas dlhšieho obdobia by pokračujúci stres na bunky produkujúce inzulín mohol spôsobiť ich zlyhanie, čo by nakoniec viedlo k cukrovke 2. typu," pokračovala vo vysvetlení. Tieto zistenia sú prvým dôkazom toho, že mierny nedostatok spánku trvajúci len šesť týždňov spôsobuje v organizme zmeny, ktoré zvyšujú riziko vzniku nepríjemného ochorenia.

K cukrovke dochádza vtedy, keď telo nevyužíva správne inzulín alebo ho nevytvára, čím sa glukóza v krvi hromadí na nebezpečnej úrovni. Predchádzajúce štúdie zistili, že krátke obdobia nedostatku spánku môžu zhoršiť schopnosť tela odbúravať cukor. Najnovšia štúdia, publikovaná v časopise Diabetes Care, sa zaoberala účinkami bežnejšej skúsenosti s miernym nedostatkom spánku počas dlhšieho obdobia.

Vedci skúmali 38 zdravých žien, vrátane 11 žien po menopauze, ktoré bežne spali aspoň sedem a pol hodiny každú noc. Potom mali účastníčky počas šiestich týždňov skrátiť svoj nočný spánok na približne šesť hodín, pričom čas spánku sa posunul o 90 minút, ale čas budenia zostal rovnaký.

Ženy boli monitorované pomocou prenosných zariadení a výskumníci im merali inzulín, glukózu a telesný tuk. Štúdia zistila, že skrátenie spánku zvýšilo hladinu inzulínu nalačno celkovo o viac ako 12 % a u žien pred menopauzou o viac ako 15 %. Inzulínová rezistencia sa celkovo zvýšila o takmer 15 percent a u žien po menopauze o viac ako 20 percent.

"Skutočnosť, že sme tieto výsledky zaznamenali nezávisle od akýchkoľvek zmien telesného tuku, ktorý je známym rizikovým faktorom cukrovky 2. typu, svedčí o vplyve mierneho skrátenia spánku na bunky produkujúce inzulín a metabolizmus," povedala profesorka Marie-Pierre. Podľa jej slov je potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, či viac spánku môže pomôcť zlepšiť hladinu cukru v krvi a znížiť riziko vzniku cukrovky 2. typu.

Cukrovka 1. typu sa môže vyvinúť veľmi rýchlo, v priebehu niekoľkých týždňov alebo dní a je častejšie, že spôsobí úbytok hmotnosti ako cukrovka 2. typu. Mnoho ľudí má cukrovku 2. typu roky bez toho, aby si to uvedomovali, pretože počiatočné príznaky bývajú všeobecné alebo sa nevyskytujú vôbec. Lekára by ste mali vyhľadať v prípade, že máte problém so spánkom a okrem toho sa u vás prejavili aj hlavné príznaky cukrovky:

  • pocit veľkého smädu,
  • močenie častejšie ako zvyčajne, najmä v noci,
  • pocit veľkej únavy,
  • úbytok hmotnosti a strata svalovej hmoty,
  • svrbenie v okolí penisu alebo vagíny alebo časté príhody múčnatky či infekcie močových ciest,
  • rozmazané videnie.

Britská Národná zdravotná služba (NHS) odporúča, aby dospelý človek spával priemerne sedem až deväť hodín denne. Psychologička prezradila päť najlepších tipov, ako vypnúť mozog a rýchlejšie zaspať. Ľudia často urobia všetko, len nie to, aby dali prednosť spánku.

Dosiahnuť ľahký spánok nie je pre každého rovnako jednoduché. Bez toho, aby ste si najprv oddýchli, sa vám môže stať, že budete celé hodiny hore a nebudete môcť zaspať. Doktorka Naomi, psychologička a odborníčka na výživu, uviedla najlepšie tipy, ako tomu predísť:

  1. Odložte telefón už o ôsmej večer.
  2. Robte pred spaním veci, ktoré vám robia dobre, napríklad perličkový kúpeľ alebo pleťová maska.
  3. Urobte si zo svojej spálne svoje útočisko.
  4. Čítajte si knihu namiesto toho, aby ste držali v ruke mobil.
  5. Skúste pred spaním 15 minút meditovať.