Americkí vedci upozornili, že päť bežne konzumovaných skupín potravín môže byť príčinou nadmernej dennej ospalosti. Podľa výskumu zverejneného v prestížnom lekárskom časopise Lancet eBioMedicine obsahujú tieto potraviny vyššie hladiny tyramínu – molekuly, ktorá zohráva úlohu v regulácii krvného tlaku a môže zvyšovať riziko nadmernej únavy.
Do skupiny rizikových potravín patria zrejúce syry (napríklad čedar, feta, parmezán či brie), údeniny a spracované mäso (salám, klobása, slanina, pepperoni či mortadela), nátierky s kvasnicovým extraktom (Marmite a Vegemite), ďalej nakladané alebo sušené potraviny, ako sú ryby alebo sušené ovocie, a tiež prezreté ovocie, napríklad banány a avokáda.
Hlavný autor štúdie Tariq Faquih z oddelenia porúch spánku a cirkadiánnych rytmov v Brigham a Women's Hospital v Bostone k tomu uviedol: „Naša štúdia naznačuje, že diéta a genetika môžu hrať dôležitú úlohu v nadmernej dennej ospalosti. Ako sa dozvedáme, čo sa deje biologicky, začíname chápať, ako a prečo k nadmernej dennej ospalosti dochádza, aké sú jej prvé príznaky a čo môžeme urobiť, aby sme pacientom pomohli.“
Podľa neho by ďalším krokom malo byť vykonanie klinických skúšok: „Mohlo by nám to pomôcť zistiť, či omega-3 a omega-6 mastné kyseliny získané zo stravy môžu znížiť riziko nadmernej dennej ospalosti.“ Odborníci označili výsledky za významné a zdôraznili, že niekedy aj jednoduché zmeny v stravovaní môžu pomôcť zmierniť únavu.