Vedci z Harvardovej univerzity varujú pred konzumáciou polotovarov a ultraspracovaných potravín, predovšetkým údenín. Čím viac sa na potravinách podpíše potravinársky priemysel, čím viac obsahujú konzervantov a ďalších pridaných látok, tým horšie pre zdravie hrubého čreva.
Podľa vedcov z Harvardovej univerzity konzumácia takýchto potravín zvyšuje o tridsať percent riziko nádorového ochorenia hrubého čreva a konečníka u mužov. Najhoršie sú potom ultraspracované potraviny obsahujúce červené mäso – klobásy, salámy, paštéty či burgre.
Žiadny podobný negatívny vplyv ultraspracovaných potravín na zdravie čreva nebol zistený u žien, aj keď autori štúdie nevedia, prečo tomu tak je. Konzumácia priemyselne spracovaných potravín je už dlho spájaná s nespočetnými zdravotnými problémami, aj keď len zriedka sú tieto väzby také významné.
Vedci z Harvardskej univerzity a Tuftsovej univerzity v Bostone zistili, že muži, ktorí jedia najviac ultraspracovaných potravín, majú o tridsať percent vyššie riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka. U žien nebola nájdená žiadna taká súvislosť.
Jedlá, ktoré obsahovali mäso, boli považované za najhoršie pre zdravie človeka, vrátane jedál s klobásou, slaninou, šunkou a rybími prstami. Vysoká spotreba sladkých nápojov a limonád tiež zvyšuje riziko rakoviny. Autori svoje závery, ktoré publikovali v odbornom časopise British Medical Journal, opierajú o zdravotné záznamy viac ako dvesto ľudí, ktoré sledovali viac ako dvadsaťpäť rokov.
„Spracované mäso, z ktorých väčšina spadá do kategórie ultraspracovaných potravín, je silným rizikovým faktorom pre rakovinu hrubého čreva a konečníka. Ultraspracované potraviny sú tiež s vysokým obsahom pridaných cukrov a nízkym obsahom vlákniny, ktoré prispievajú k priberaniu na váhe a obezite, a obezita je zavedeným rizikovým faktorom pre kolorektálnu rakovinu,“ dodal hlavný autor štúdie doktor Lu Wang z Harvardovej univerzity.