Nedostatok oxidu uhličitého sužuje potravinársky priemysel. Najviac zasiahnuté sú pivovary, ktoré týmto plynom obohacujú chmeľový mok, aby penil a mal šmrnc. Lenže produkcia oxidu uhličitého, obávaného skleníkového plynu, klesá s tým, ako rastú ceny energií.
Cé óčko, ako sa hovorovo tomuto plynu hovorí, sa totiž získava ako vedľajší produkt pri výrobe dusíkatých hnojív. Lenže práve výroba dusíkatých hnojív z čpavku je enormne náročná na energiu. A tak klesá produkcia umelých hnojív aj oxidu uhličitého. Potravinársky trh preto začína mať nedostatok plynu. Najviac ho spotrebujú práve pivovary. Cena priemyselného CO2 od leta stúpa, čo sa odráža v cenách piva, čo sa zase odráža v poklese konzumácie a návštevnosti krčiem a reštaurácií. Ľudia už tak začali šetriť na energie, takže si odpúšťajú drahšie čapované pivo.
„Situácia je znepokojujúca. Mnoho pivovarov dostane iba časť objednaného množstva plynu alebo vôbec nič a nemajú žiadnu plánovaciu istotu,“ sťažovala sa v septembri Stefanie Sabetová, výkonná riaditeľka Spolkového zväzu nemeckého potravinárskeho priemyslu.
Nedostatok dodávok oxidu uhličitého zasiahol ale pivovary po celej Európe. „Tohtoročné prudké zvýšenie cien energií viedlo k uzavretiu mnohých tovární na výrobu hnojív alebo zníženiu výroby,“ potvrdil denníku Deutsche Welle Simon Spillane, hovorca medzinárodného združenia európskych pivovarníkov Brewers of Europe. Organizácia so sídlom v Bruseli zastupuje viac ako desať tisíc pivovarov v celej Európe.
Kvôli rastúcim cenám CO2 budú pivá buď extrémne drahé, alebo budú bez výrazného rezu a peny.