K chladnejším mesiacom neodmysliteľne patria pečené gaštany. Dobrotu si najčastejšie vychutnávame vonku z pouličných stánkov, či na trhoch. Pri pohľade na cenu, za ktorú ich predavači ponúkajú, si však mnohí kúpu dvakrát premyslia. Pečeným gaštanom nedokázala odolať obľúbená tvár Telerána Lenka Šóošová (47).
S manželom a dvomi synmi vyrazili na výlet, ktorý jej spríjemnila práve spomínaná pochúťka. Aj známa moderátorka však bola poriadne zaskočená zo sumy za jeden balíček. "Gaštany za 6 eur. Bolo ich asi 12 kusov, ale chutili," zhodnotila usmievavá brunetka. Spravila však dobré rozhodnutie pre svoje telo. Jedlé gaštany nie sú len nesmierne chutné, ale aj zdravé.
Gaštany majú toľko vitamínu C ako citrón
Gaštany sú zdrojom vitamínov ako vitamín C a vitamíny skupiny B. Taktiež sú aj zdrojom minerálov ako draslík, meď, horčík a taktiež obsahujú vlákninu. Konzumácia gaštanov posilňuje imunitný systém.
Gaštany tiež prispievajú k podpore zdravého srdcovo-cievneho systému tým, že draslík a horčík nachádzajúce sa v gaštanoch, pomáhajú regulovať krvný tlak. "Konzumáciou gaštanov podporujeme zdravú funkciu mozgu, keďže gaštany sú bohaté na vitamíny skupiny B, ktoré sú priamo spojené so správnym neurologickým vývojom a funkciou. Okrem toho draslík pomáha zvýšiť prietok krvi do mozgu a podporuje tak zdravie nervového systému," vysvetlil Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ).
Vláknina obsiahnutá v gaštanoch pomáha v prevencii zápchy a plody tiež pomáhajú pri kontrole hladiny cukru v krvi. "Hoci gaštany obsahujú väčšie množstvo sacharidov, vláknina v nich obsiahnutá zaisťuje, že telo sacharidy vstrebáva pomaly a tým pomáha zabrániť prudkému nárastu hladiny cukru v krvi," spresnil RÚVZ.
Gaštany sú dobré aj pre zdravie kostí, keďže meď je dôležitá pri absorbovaní železa, ktoré je nevyhnutné pre rast a vývoj kostí a horčík je potrebný na podporu ich minerálnej hustoty. "Surové gaštany však obsahujú vysoký obsah trieslovín, čo môže u osôb na ne citlivých spôsobiť tráviace problémy alebo iné komplikácie, najmä u ľudí s ochorením pečene alebo obličiek. Preto je lepšie ich tepelne upraviť," upozornil RÚVZ. Gaštany je možné pridať do šalátov, plniek, polievok a dezertov.