05. jún. 2024 o 04:00
Famous.cz, Koktejl

Výskyt rakoviny u mladých ľudí alarmujúco narastá: TOTO sú hlavné dôvody!

placeholder
Výskyt rakoviny u mladých ľudí alarmujúco narastá: TOTO sú hlavné dôvody! (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Rakovina stále postihuje prevažne starších ľudí, ale vedci sú znepokojení jej rastúcim výskytom u mladších.

Zaujímavosti
05. jún. 2024 o 04:00
Výskyt rakoviny u mladých ľudí alarmujúco narastá: TOTO sú hlavné dôvody!

Rakovina stále postihuje prevažne starších ľudí, ale vedci sú znepokojení jej rastúcim výskytom u mladších.

V súčasnosti trpí rakovinou viac mladých ľudí ako kedykoľvek predtým, pričom počet diagnostikovaných prípadov sa za dve desaťročia zvýšil o štvrtinu. Vo všeobecnosti to platí pre všetky krajiny na Západe. V Českej republike je najčastejším typom rakoviny rakovina hrubého čreva a konečníka. Podľa britských onkológov za nárast rakoviny u mladých ľudí môže zlá strava a zdravie čriev.

Ľudia jedia príliš veľa ultra-spracovaných potravín, málo vlákniny a surovej zeleniny, najmä zelených listov. Rastúci počet prípadov rakoviny hrubého čreva súvisí aj so zmenami v črevnom mikrobióme, ktoré znižujú schopnosť organizmu vysporiadať sa s predrakovinovými bunkami.

„Rakovina stále postihuje prevažne starších ľudí, ale vedci sú znepokojení jej rastúcim výskytom u mladších. V posledných desaťročiach bol v Spojenom kráľovstve zaznamenaný jasný nárast výskytu rakoviny u mladých dospelých. Nemáme dobrú odpoveď na to, prečo sa to deje,“ povedal profesor Charles Swanton, hlavný klinický lekár Cancer Research UK, na stretnutí onkológov v USA.

Onkológovia zo Štátnej univerzity v Ohiu prezentovali na stretnutí v Chicagu výskum, ktorý ukázal, že ľudia mladší ako 50 rokov s rakovinou hrubého čreva majú bunky, ktoré sa zdajú byť o pätnásť rokov staršie, ako je ich skutočný vek.

To naznačuje, že západná strava ovplyvňuje typy baktérií, ktoré spôsobujú zápaly v črevách, čo môže spôsobiť zrýchlené starnutie hrubého čreva. Zistilo sa, že fusobaktérie, ktoré sa množia pri strave s nízkym obsahom vlákniny a vysokým obsahom cukru, zvyšujú zápal v čreve, a tým zvyšujú riziko vzniku rakoviny.

„V niektorých prípadoch existujú súvislosti, že rôzne druhy mikroorganizmov môžu byť spojené s rizikom vzniku rakoviny. V niektorých štúdiách vidíme, že niektoré nádory u pacientov so skorým nástupom kolorektálneho karcinómu obsahujú mutácie, ktoré môžu byť iniciované týmito mikrobiálnymi druhmi. To naznačuje, že niektoré z týchto mikróbov môžu indukovať mutácie v DNA. Je to podobné spôsobu, akým tabakový dym vyvoláva mutácie v bunkách pľúcnej výstelky,“ povedal profesor Swanson.