17. apr. 2024 o 14:46
TASR, Koktejl

Koniec Lajčákovej prestížnej funkcie? Diplomata nominovali na veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

placeholder
Slovenský diplomat Miroslav Lajčák.
Zdroj: TASR

Je medzi 44 nominovanými na vedúcich delegácií.

Domáca politika
17. apr. 2024 o 14:46
Koniec Lajčákovej prestížnej funkcie? Diplomata nominovali na veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Je medzi 44 nominovanými na vedúcich delegácií.

Slovenského diplomata Miroslava Lajčáka nominoval v utorok šéf európskej diplomacie Josep Borell na post veľvyslanca Európskej únie vo Švajčiarsku. Potrebný je ešte oficiálny súhlas Bernu, informuje TASR na základe správy Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ).

Lajčák je tak medzi 44 nominovanými na vedúcich delegácií, úradov a iných predstaviteľov Únie na nadchádzajúcu rotáciu diplomatov na delegáciách EÚ po celom svete. V súčasnosti je osobitným predstaviteľom Únie pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou.

O možnej nominácii Lajčáka na veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku informoval začiatkom apríla švajčiarsky denník Tages-Anzeiger. Ten uviedol, že Lajčák by sa mal novej funkcie v Berne ujať už od 1. septembra. Nahradiť má gréckeho diplomata Petrosa Mavromichalisa, ktorý sa po štyroch rokoch vracia do Bruselu.

Denník pripomenul, že slovenský kariérny diplomat mal doteraz len niekoľko styčných bodov s agendou vzťahov Únie a Švajčiarska, čo však môže byť preňho výhodou v situácii, v akej sa nachádza dialóg medzi EÚ a Švajčiarskom.

Podľa Tages-Anzeiger by pre Lajčáka táto funkcia bola skôr poklesom v kariére, keďže o 61-ročnom Slovákovi sa istý čas v bruselských kuloároch hovorilo aj ako o možnom nástupcovi vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josepa Borrella.

Bývalému slovenskému ministrovi zahraničných vecí skončí mandát osobitného zástupcu pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou túto jeseň. Borrell ho vymenoval do tejto prestížnej funkcie v roku 2020, po štyroch rokoch sa mu však nepodarilo dosiahnuť normalizáciu vzťahov medzi Srbskom a Kosovom.