27. apr. 2024 o 09:14
TASR, Koktejl

V Tatrách stále platí mierne lavínové nebezpečenstvo: Pozor si dajte najmä na mokrý sneh

placeholder
V Malej Fatre a v nižších polohách Tatier platí prvý lavínový stupeň (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Horskí záchranári vyzývajú na opatrnosť.

Počasie
27. apr. 2024 o 09:14
V Tatrách stále platí mierne lavínové nebezpečenstvo: Pozor si dajte najmä na mokrý sneh

Horskí záchranári vyzývajú na opatrnosť.

Vo Vysokých a Nízkych Tatrách platí v sobotu v polohách s nadmorskou výškou nad 1700 metrov mierne lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce druhému stupňu päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Malej Fatre a v nižších polohách Tatier platí prvý lavínový stupeň. Informovalo o tom Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku.

Vplyvom postupného otepľovania sa hlavným problémom stáva mokrý sneh na slnkom osvietených svahoch. Uvoľnenie lavíny je možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení, no očakáva sa aj výskyt menších spontánnych lavín z mokrého snehu na veľmi strmých svahoch.

Na tienistých svahoch vo vysokých polohách sa stále nachádza suchý, miestami doskový sneh. Tu je tiež možné uvoľnenie lavíny pri väčšom zaťažení. Snehová pokrývka je na povrchu tvorená novým snehom s hrúbkou 10 až 30 centimetrov, pod ktorým je spravidla starý firnový sneh. Povrch snehu je rôznorodý podľa expozície. Na južných svahoch je kôra, na severných je sneh stále suchý, miestami vo forme snehových dosiek.

Počas dňa pri oteplení a v slnečnom žiarení sa povrch snehu mení na vlhký až mokrý. Pod novým snehom sa nachádza starší firnový sneh. Súvislá snehová pokrývka sa nachádza v nadmorskej výška nad 1500 metrov.