19. apr. 2024 o 05:30
žani, Koktejl

Náhly koniec, Čaputovej partnera Rizmana odvolali z funkcie: Trpké slová kolegu!

placeholder
Juraj Rizman
Zdroj: TASR - Dano Veselský

Čakali to?

Domáce správy
19. apr. 2024 o 05:30
Náhly koniec, Čaputovej partnera Rizmana odvolali z funkcie: Trpké slová kolegu!

Čakali to?

Partner prezidentky Zuzany Čaputovej bol roky aktivista a aktuálne pôsobí na pozícii riaditeľa komunikácie a vzťahov s verejnosťou v Post Bellum. Juraj Rizman ešte pred pár dňami pôsobil i v Rade vlády pre mimovládne neziskové organizácie, no tomu je náhle koniec.

"Odvolali nás - zápas však pokračuje ďalej! Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok bez udania dôvodu odvolal päť členov Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie. Ide o expertov, ktorí v tomto poradnom orgáne vlády mali štatút „osobnosť občianskeho sektora“. Odvolanie, ktoré nadobudlo účinnosť 10. apríla 2024, realizoval Šutaj Eštok, ako predseda Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie," zverejnil Rizman na svojom instagramovom profile. V komentároch dodal, že to čakal.

Medzi odvolanými členmi sú okrem Rizmana aj Laura Dittel (Karpatská nadácia), Peter Medveď (Nadácia Ekopolis), Karolína Miková (PDCS) a Boris Strečanský (Centrum pre filantropiu). "Mená nových „osobností občianskeho sektora“, ktorí by mali nahradiť piatich odvolaných expertov zatiaľ nie sú známe," dodal partner dosluhujúcej hlavy štátu.

"Štyroch z piatich odvolaných členov rady vymenovali ministri Kaliňák a Saková za bývalých vlád Roberta Fica a Petra Pellegriniho a len jedného vymenoval minister vnútra úradníckej vlády Ivan Šimko. Funkcia člena Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie je funkcia čestná, odborná a členstvo v rade je neplatené," poznamenal Rizman.

"Samotné odvolanie nás neprekvapilo. Je logické, že vláda, ktorá sa nehlási k otvorenému vládnutiu, na všetkých úrovniach odstraňuje občiansku participáciu, obmedzuje finančné zdroje pre mimovládny sektor a nevyberane systematicky útočí na občiansku spoločnosť, nebude mať záujem o našu expertízu," konštatoval Peter Medveď.

"V tejto súvislosti si však treba uvedomiť, že žiadny zákon, žiadne nariadenie, ani žiadna zmena politiky, či koncepcií, ktoré už schválila, alebo ktoré aktuálne navrhuje zmeniť vládna koalícia obmedzujúce občiansku spoločnosť neprešli riadnym procesom prerokovania v poradnom orgáne, ktorý si na tento typ spätnej väzby a dialógu medzi štátom a občianskym sektorom zriadila vláda. Takáto miera ignorácie tu doteraz nebola ani za predchádzajúcich vlád Roberta Fica a Petra Pellegriniho," dodal.