26. apr. 2024 o 20:00
NK, Koktejl

Vaše prsty na nohách môžu odhaliť závažné ochorenie srdca: Na toto si dávajte pozor!

placeholder
Dna zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Štúdia odhalila, že dna je spojená so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení.

Zaujímavosti
26. apr. 2024 o 20:00
Vaše prsty na nohách môžu odhaliť závažné ochorenie srdca: Na toto si dávajte pozor!

Štúdia odhalila, že dna je spojená so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení.

Dna, ktorá je spôsobená nahromadením kyseliny močovej, je bežne považovaná za problém ovplyvňujúci kĺby, ale nová štúdia odhalila jej prekvapivú súvislosť s kardiovaskulárnym systémom, informoval Mirror. Klasickým príznakom dny je takmer neznesiteľná bolesť kĺbu, zvyčajne palca na nohe.

Štúdia, ktorú spoločne viedli vedci z univerzít v Oxforde, Glasgowe a KU Leuven v Belgicku, odhalila, že dna je v skutočnosti spojená so zvýšeným rizikom celého radu kardiovaskulárnych ochorení. Skúmanie zdravotných záznamov viac ako 860 000 ľudí ukázalo, že dna je sprevádzaná o 58 % vyšším rizikom kardiovaskulárnych ochorení, pričom riziko je ešte vyššie u žien a osôb mladších ako 45 rokov.

Dna je spôsobená hromadením kyseliny močovej v tele, čo vedie k tvorbe malých kryštálikov v okolí kĺbov. Častejšie sa vyskytuje u mužov a starších ľudí, ale môže postihnúť aj ženy a mladších ľudí.

Aby sa zistilo, aké široké je spektrum ochorení spojených s touto diagnózou, rozsiahla štúdia analyzovala údaje od viac ako 152 000 ľudí s dnou spolu s viac ako 700 000 zodpovedajúcimi kontrolnými osobami. Ukázalo sa, že ženy s dnou majú o 88 % vyššie riziko kardiovaskulárnych ochorení v porovnaní so ženami bez dny. U mužov s dnou je riziko kardiovaskulárnych ochorení o 49 % vyššie.

Okrem toho má mladý človek s dnou viac ako dvojnásobne vyššie riziko kardiovaskulárnych ochorení ako človek bez dny. Toto zvýšené riziko sa prejavilo pri všetkých 12 skúmaných kardiovaskulárnych ochoreniach vrátane srdcového zlyhania, ischemickej choroby srdca, arytmie, ochorenia chlopní a žilovej tromboembólie. Pri pacientoch s dnou a vyšším BMI bol pozorovaný výrazne vyšší výskyt iných zdravotných ťažkostí, ako sú chronické ochorenia obličiek a vysoký krvný tlak.

Vedúca autorka Dr. Nathalie Conradová poukázala na to, že dna, ako aj iné zápalové ochorenia sa len zriedkavo zohľadňujú pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Je presvedčená, že sa to musí zmeniť a že kardiovaskulárne ochorenia by sa mali stať neoddeliteľnou súčasťou liečby dny.

„Táto práca poukazuje na dôležitosť skríningu a liečby celého radu kardiovaskulárnych ochorení u ľudí s dnou. Dna by sa mala považovať za metabolické ochorenie a jej liečba by mala okrem kĺbov zahŕňať aj riešenie srdca a telesnej hmotnosti,“ uviedla ďalšia autorka článku, Dr. Lyn D Fergusonová.