Odborníci na bezpečnosť potravín odhalili štyri veci predávané v potravinách, ktoré by sami nikdy nejedli - niektoré z nich vás možno prekvapia. Kali Knielová, mikrobiologička z Delawarskej univerzity, a Dr. Bryan Quoc Le, potravinársky chemik a konzultant z Washingtonu, odhalili svoj spoločný zoznam, informoval NY Post.
Ak ste veľkými fanúšikmi pridávania takých vecí, ako sú lucernové klíčky, ako prílohu na avokádové toasty a sendviče, odborníci varujú, že ich riziká môžu v skutočnosti prevýšiť výhody. Nemusíte sa im úplne vyhýbať, ale podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb môžu byť živnou pôdou pre množenie baktérií, ako sú salmonela a E.coli. To však platí len v prípade, že ich jete surové - CDC ich odporúča uvariť, aby ste zabili baktérie a znížili riziko otravy jedlom.
2. Surové, nepasterizované mlieko
"Veľa ľudí sa oháňa surovým mliekom, ktoré má všetky tie zdravotné výhody, ale jednoducho to nestojí za riziko, ktoré predstavuje, pretože v ňom je aj veľa patogénnych organizmov, ktoré sú stále živé, najmä ak pochádza priamo zo spracovateľského zariadenia," povedal Dr. Le pre HuffPo. Túto myšlienku podporil aj Úrad pre kontrolu potravín a liečiv, keďže surové mlieko môže spôsobovať ochorenia ako salmonela, E. coli, listéria a kampylobakter.
Väčšina mlieka, ktoré sa dnes predáva, je pasterizovaná, čo znamená, že sa určitý čas zohrieva na určitú teplotu, aby sa zabezpečilo, že všetky škodlivé baktérie budú zničené. Úrad FDA tiež upozornil, že konzumácia nepasterizovaného mlieka môže byť obzvlášť nebezpečná pre osoby so slabším imunitným systémom, deti, starších ľudí a tehotné osoby.
3. Vopred nakrájané produkty
Aj keď vám možno príde pohodlné, ža siahnete po vopred nakrájanom ovocí alebo zelenine, v skutočnosti to pre vás nemusí byť až také dobré. Odborníci aj tak odporúčajú vopred nakrájané produkty pred konzumáciou umyť, pretože môžu obsahovať baktérie. CDC tiež odporúča, aby ste sa uistili, že sú predkrájané ovocie a zelenina skladované v chlade oddelene od surového mäsa a morských plodov.
Knielová vydala aj osobitné varovanie týkajúce sa najmä krájaných melónov, pričom pre HuffPo uviedla, že sú "najnáchylnejšie" na kontamináciu z niekoľkých rôznych dôvodov. Prvým je, že sa pestujú v zemi, čo znamená, že počas pestovania môžu absorbovať špinavú vodu - a dokonca môžu prísť do kontaktu so zvieracími výkalmi.
4. Teplé jedlo z pultu
Hoci jedlo z teplého pultu nie je úplne nebezpečné, je dôležité sledovať, ako je uschované. Podľa FDA by sa všetky teplé jedlá mali udržiavať pri teplote 60 alebo viac stupňov Celzia. Ak ide o studené jedlo, malo by byť udržiavané pri teplote nižšej ako 5 stupňov. Podľa Food Republic existuje "nebezpečná zóna", do ktorej sa potraviny môžu dostať, ak sú ponechané pri izbovej teplote dlhšie ako dve hodiny. V "nebezpečnej zóne" sa môžu rýchlo množiť baktérie.
"Ak je záhrevný systém pochybný, vyhol by som sa tomuto pultu celkovo. Ak si však udržiava správnu teplotu, potom je všetko v poriadku, pretože jedlo nemôže byť kontaminované," poradil Dr. Le pre HuffPo. Kniel tiež pre portál uviedla, že sa vždy rada pozrie, či sú v bare nainštalované čisté chrániče. Tak isto kontroluje aj čistotu servírovacích klieští.