26. máj. 2022 o 03:00
mob, koktejl.sk

Basketbalový tréner Steve Kerr po tragickej streľbe na pokraji sĺz: Už stačilo!

placeholder
Tréner basketbalistov Golden State Warriors Steve Kerr
Zdroj: instagram.com/warriors (reprofoto)

Masaker na americkej základnej škole ním mimoriadne otriasol.

Zahraničný šport
26. máj. 2022 o 03:00
Basketbalový tréner Steve Kerr po tragickej streľbe na pokraji sĺz: Už stačilo!

Masaker na americkej základnej škole ním mimoriadne otriasol.

„Nebudem hovoriť o basketbale kvôli dnešnej streľbe na základnej škole v Texase,“ povedal tréner basketbalistov Golden State Warriors Steve Kerr pred 4. semifinálovým zápasom play-off NBA. Päťdesiatšesťročný kouč sa vyjadroval k masovým streľbám v USA už v minulosti. Taktiež dlhodobo viedol kampaň za kontrolu zbraní, no počas svojho utorkového prejavu pre médiá sa mu viditeľne triasol hlas a bol na pokraji sĺz.

„Vyše 600 kilometrov odtiaľ bolo zabitých 14 detí a učiteľ (neskôr počet obetí stúpol na 21). Niekoľko dní dozadu zastrelili v supermarkete v Buffale desať Afroameričanov a v južnej Kalifornii sa strieľalo v taiwanskom kostole. Kedy sa už s tým niečo bude robiť? Som unavený z toho, že sem musím prísť a vyjadrujem sústrasť zničeným rodinám. Už som unavený zo stálych minút ticha pred zápasmi Stačilo!“ búchal päsťou do stola Kerr.

Pre trénera je táto téma osobná. V roku 1984 jeho otca zastrelili pri teroristickom útoku v Bejrúte, kde pôsobil ako univerzitný profesor a v Libanone sa narodil aj samotný päťnásobný šampión NBA.

Kerr poukázal na návrh zákona HR8, ktorý by sprísnil pravidlá previerky pre prevody strelných zbraní medzi súkromnými stranami. Tento návrh zákona prešiel v Snemovni reprezentantov USA začiatkom roku 2021, ale nikdy sa nedostal na pôdu Senátu. „V súčasnosti je 50 senátorov, ktorí odmietajú hlasovať o HR8. Je tam už dva roky. A existuje dôvod, prečo o tom nebudú hlasovať. Udržať sa pri moci. Pýtam sa vás, Mitch McConnell, žiadam všetkých senátorov, ktorí odmietate čokoľvek urobiť. Uprednostníte svoju vlastnú túžbu po moci pred životmi našich detí a ďalších občanov? Pretože to tak vyzerá," uviedol.

"Dnes večer budeme hrať, ale chcem, aby ste všetci premýšľali o svojom vlastnom dieťati, matke, otcovi, sestre či bratovi. Ako by ste sa cítili, keby sa vám to stalo? Sme rukojemníkmi 50 senátorov vo Washingtone, ktorí o tom odmietajú čo i len hlasovať, napriek tomu, čo my, americký ľud, chceme. Je to úbohé! Mám toho dosť!“ odišiel nahnevaný Kerr z konferencie.