Podľa štúdie je najlepším časom na pitie kávy ranná hodina, ideálne ešte pred obedom. Vedci, ktorí skúmali návyky viac ako 40 000 ľudí v priebehu takmer dvoch dekád, odhalili šokujúce výsledky, informuje The Sun. Tí, ktorí si kávu vychutnávajú ráno, majú o 31 % nižšie riziko vzniku srdcových ochorení a o 16 % menšiu pravdepodobnosť predčasného úmrtia v porovnaní s tými, ktorí kávu pijú celý deň alebo vôbec.
Naopak, popoludňajšie alebo večerné pitie kávy podľa odborníkov môže narušiť biorytmus a hladiny hormónov, ako je melatonín, čo vedie k zmene rizikových faktorov pre srdcovo-cievne ochorenia, ako sú zápaly a kolísanie krvného tlaku.
Štúdia ukázala, že tí, ktorí si kávu doprajú počas celého dňa, majú rovnaké riziko ochorení ako tí, ktorí kávu vôbec nepijú. „Je to prvá štúdia, ktorá poukazuje na dôležitosť načasovania konzumácie kávy,“ uviedol vedúci výskumu, Dr. Lu Qi.
Podľa neho by sme mali zvážiť zahrnutie načasovania pitia kávy do výživových odporúčaní. Ranná šálka môže byť vaším najlepším spojencom, ale neskoršie pitie kávy je z pohľadu zdravia kontraproduktívne.
Zdravotné benefity kávy
Okrem toho, že ranná káva pomáha chrániť srdce, má aj množstvo ďalších výhod. Predchádzajúce štúdie ukázali, že pravidelná konzumácia kávy môže znižovať riziko cukrovky 2. typu, mŕtvice, demencie či dokonca rakoviny. Tieto účinky sa pripisujú antioxidantom v kávových zrnách a zrýchlenému metabolizmu vďaka kofeínu.
„Musíme prijať fakt, že pitie kávy, najmä v ranných hodinách, je pravdepodobne zdravé. Takže si vychutnajme kávu, ale vždy iba ráno,“ odporúča profesor Thomas Lüscher, spolupracovník londýnskej Guy's and St Thomas' NHS Trust.
Ak patríte medzi tých, ktorí si kávu doprajú kedykoľvek, možno je čas zamyslieť sa nad touto štúdiou. Z pitia kávy si spravte ranný rituál, ktorý môže byť krokom k dlhšiemu a zdravšiemu životu.