13. júl. 2022 o 06:54
TASR, Koktejl

Ukrajina vzbudila nádej: Podarí sa jej zvýšiť export obilia cez Dunaj?

placeholder
Ukrajina vzbudila nádej: Podarí sa jej zvýšiť export obilia novosprístupneným kanálom? (ilustračný záber).
Zdroj: TASR/AP

Ukrajina rokuje o možnom navýšení kapacity tohto kanála.

Zahraničné správy
13. júl. 2022 o 06:54
Ukrajina vzbudila nádej: Podarí sa jej zvýšiť export obilia cez Dunaj?

Ukrajina rokuje o možnom navýšení kapacity tohto kanála.

Kyjev v utorok oznámil, že za posledné štyri dni preplávalo významným novosprístupneným kanálom v delte Dunaja už 16 nákladných lodí. Ukrajina tak vzbudila nádej, že sa jej aj napriek ruskej blokáde tamojších čiernomorských prístavov podarí zvýšiť export obilia, informuje agentúra Reuters.

„Za posledné štyri dni prešlo kanálom Bystre 16 lodí,“ uviedol námestník ukrajinského ministra infraštruktúry Jurij Vaskov. „Toto tempo plánujeme zachovať,“ dodal. Ministerstvo infraštruktúry ďalej priblížilo, že zmenených 16 lodí aktuálne čaká na to, aby boli naložené ukrajinským obilím určeným na export na zahraničné trhy.

Ďalších 90 lodí čaká podľa tohto rezortu na vstup do rumunského kanála Sulina, ktorý spája ukrajinské a rumunské prístavy na Dunaji s Čiernym morom. Vaskov uviedol, že kanál Sulina je momentálne schopný odbaviť denne len štyri lode, pričom podľa jeho slov by Kyjev potreboval dosiahnuť úroveň osem lodí denne.

Ukrajina podľa Vaskova aktuálne rokuje o možnom navýšení kapacity tohto kanála s rumunskými partnermi aj s predstaviteľmi Európskej komisie. Ak budú tieto rokovania úspešné, Kyjev očakáva, že sa nával lodí pred týmto kanálom podarí do týždňa odstrániť. Spoločne s kanálom Bystre by sa tak mesačný export ukrajinského obilia mohol zvýšiť až o 500.000 ton, dodal Vaskov.

Pred ruskou inváziou sa cez ukrajinské námorné prístavy vyvážalo približne až 80 percent ukrajinských poľnohospodárskych produktov určených na export, uviedlo ministerstvo infraštruktúry. Teraz, po ruskej blokáde ukrajinských čiernomorských prístavov, sa tieto plodiny vyvážajú z Ukrajiny výlučne cez dunajské prístavy alebo železnicami či cestami do susedných západných krajín.