17. jún. 2023 o 14:00
mob, Koktejl

Komik Luděk Sobota: Smutné slová o penzii! Vyžije zo svojho dôchodku?

placeholder
Český herec Luděk Sobota.
Zdroj: Profimedia

Český komik Luděk Sobota (80) dlhé roky rozosmieval ľudí vo filmoch aj estrádach.

Zahraničné promi
17. jún. 2023 o 14:00
Komik Luděk Sobota: Smutné slová o penzii! Vyžije zo svojho dôchodku?

Český komik Luděk Sobota (80) dlhé roky rozosmieval ľudí vo filmoch aj estrádach.

Nie je však tajomstvom, že rodák z Prahy je v súkromí introvert. „Nikdy som to netajil. Hovoril som to, ale nikto si to nevšímal a neveril tomu,“ pridala s úsmevom starnúca herecká hviezda pre extra.cz.

Penziu trávi v izolácii, no vôbec mu to nevadí. Dni si kráti časom na záhradke, čítaním si a písaním. „Občas zájdem k manželke do baru, ktorý si otvorila, inak sa mi už vôbec nikam nechce. Medzi ľudí rád nechodím,“ uviedol nedávno.

Legendárny herec je už v dôchodkovom veku a priznáva, že starnutie ho v poslednom období otravuje. „Staroba je vážne hrozná. Preto sa mi pri poslednom filme, ktorý som natáčal, páčil názov: Staroba nie je pre srabov, ten je trefný. Chodím len na prechádzky, pomaly ako deduško,“ hovorí herec. Ten kariéru ešte na klinec ešte nezavesil, ale už sa mu nechce chodiť ani na zájazdové predstavenia.

„Vážne chorý nie som, ale už to nie je ono. Najradšej by som so všetkým sekol. Chvíľami ma to tu už naozaj nebaví. Ale chvíľami áno,“ povedal Sobota, ktorý má záväzok v divadle Semafor aj ponuku na film.

Mnoho jeho kolegov, ktorí sú na dôchodku musí stále pracovať, aby s penziou nejako vyžili. Toto prípad Sobotu nie je. Presnú sumu svojho dôchodku nepovedal, no nesťažuje sa. „Zatiaľ existenčné problémy, že by sme s manželkou nevyžili z dôchodku, nemáme. Ale samozrejme som bol rád, že teraz pridali v rámci valorizácie dôchodcom,“ povedal pre web Život v Česku.

Dôchodky sa tento rok u našich susedov dvíhajú druhýkrát. Naposledy rástli pri riadnej valorizácii v januári. Vlani sa upravovali celkom trikrát – raz riadne a dvakrát mimoriadne kvôli zdražovaniu.