28. júl. 2022 o 14:16
TASR, Koktejl

Spojené kráľovstvo cíti globálne otepľovanie v plnej sile: Hladina morí stúpa dvojnásobným tempom

placeholder
Hladina morí v okolí Británie stúpa viac ako dvojnásobným tempom (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Hladina morí okolo Británie stúpa najrýchlejšie za uplynulé storočie.

Zahraničné správy
28. júl. 2022 o 14:16
Spojené kráľovstvo cíti globálne otepľovanie v plnej sile: Hladina morí stúpa dvojnásobným tempom

Hladina morí okolo Británie stúpa najrýchlejšie za uplynulé storočie.

Spojené kráľovstvo sa pritom otepľuje o niečo viac, ako je celosvetový priemer. Vo štvrtok to uviedla britská Meteorologická služba Met Office vo výročnej správy o stave podnebia v Spojenom kráľovstve v roku 2021, informuje agentúra AFP.

Podľa výročnej správy bolo počasie v Spojenom kráľovstve za uplynulé dve desaťročia teplejšie, vlhkejšie a slnečnejšie ako v 20. storočí. Minulý týždeň tiež historicky prvýkrát zaznamenali teploty nad 40 stupňov Celzia.

„Tohtoročná správa naďalej ukazuje vplyv zvyšovania globálnej teploty na klímu v Spojenom kráľovstve,“ uviedla meteorologická služba. Zistenia v štúdii opätovne potvrdili, že zmena klímy nie je len problémom budúcnosti, ale že už teraz ovplyvňuje podmienky v Británii.

Správa pripomína, že hladina morí sa za posledné tri desaťročia na niektorých miestach zvýšila viac ako dvojnásobným tempom oproti údajom zaznamenaným na začiatku 20. storočia. Od roku 1990 sa hladina morí zvýšila o 16,5 centimetra, čo je približne o 5 milimetrov ročne. Na začiatku dvadsiateho storočia sa zvyšovala ročne o 1,5 milimetra.

Svetlana Jevrejevová z britského Národného oceánografického centra povedala, stúpanie hladiny spôsobuje zvýšená miera topenia ľadovcov v Grónsku a Antarktíde. Štúdia tiež ukázala, že Británia sa otepľuje mierne vyšším tempom v porovnaní so svetovým priemerom.

Jeden z autorov štúdie Mike Kendon uviedol, že rekordné horúčavy, aké boli v Británii minulý týždeň, sa stávajú skôr rutinou ako výnimkou. „Hoci rok 2021 považujeme z hľadiska teploty v kontexte súčasnej klímy za takmer priemerný, ak by sa to stalo pred viac ako tromi desaťročiami, bol by to jeden z najteplejších rokov v histórii Spojeného kráľovstva,“ dodal Kendon.