23. mar. 2023 o 10:05
TASR, Koktejl

Fiasko Klusa v Bruseli, prezidentka okamžite zareagovala: Žiadosť na Hegera

placeholder
Prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Varovný prst zdvíhala už skôr.

Správy
23. mar. 2023 o 10:05
Fiasko Klusa v Bruseli, prezidentka okamžite zareagovala: Žiadosť na Hegera

Varovný prst zdvíhala už skôr.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová požiadala dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera, aby vláda stiahla nomináciu poslanca Národnej rady SR Martina Klusa na kandidáta za člena Európskeho dvora audítorov (EDA). TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

"Na možné reputačné riziká pre Slovensko prezidentka upozornila premiéra vopred, hoci vláda na schválenie nominácie nepotrebovala prezidentkin súhlas," uviedol Strižinec. Heger potvrdil, že sa situáciou zaoberá. Avizoval, že k nej vo štvrtok podvečer vyjadrí.

Nie je vhodné, aby sa poslanec Národnej rady (NR) SR Martin Klus uchádzal o pozíciu člena Európskeho dvoru audítorov (EDA). Myslí si to podpredseda Sme rodina a parlamentu Peter Pčolinský. Dodal, že by bolo normálne, ak by dočasne poverený premiér Eduard Heger stiahol jeho nomináciu. "Nemal by to siliť," skonštatoval.

"Myslím si, že to nie je práve najlepšia vizitka pre Slovensko, najmä ak nedostal žiaden hlas," povedal Pčolinský novinárom po tom, ako Výbor Európskeho parlamentu pre kontrolu rozpočtu v stredu (22. 3.) odporučil plénu neschváliť Klusa za člena EDA. "Považujem ho za slušného človeka, čiže trošku ma to aj ľudsky mrzí, že to takto dopadlo, ale myslím si, že si treba z toho zobrať ponaučenie. Minimálne tí, ktorí ho nominovali, by si mali zobrať ponaučenie," doplnil poslanec.

Výbor Európskeho parlamentu (EP) pre kontrolu rozpočtu v stredu (22. 3.) odporučil plénu neschváliť slovenského kandidáta Martina Klusa za člena EDA. Po vypočutí Klusa hlasovalo proti nemu 20 členov výboru, pričom nikto nehlasoval za a traja členovia sa hlasovania zdržali.