28. júl. 2025 o 15:00
Miloš Audi, Koktejl

Študent († 20) doma zjedol cestoviny, o pár hodín zomrel: Osudová CHYBA, neurobte ju aj vy!

placeholder
Mladík zahynul po skonzumovaní starých cestovín. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Mladík zomrel veľmi rýchlo.

Zdravie
28. júl. 2025 o 15:00
Študent († 20) doma zjedol cestoviny, o pár hodín zomrel: Osudová CHYBA, neurobte ju aj vy!

Mladík zomrel veľmi rýchlo.

Príprava jedál vám môže ušetriť množstvo času, námahy a peňazí. Hoci vďaka tomu viete uvariť zdravšie pokrmy, ktoré vám vydržia dlhšie, pre jedného študenta z Belgicka sa práve táto metóda stala osudnou. Ako informoval portál LADBible, mladík zomrel len niekoľko hodín po tom, čo zjedol doma pripravené, no niekoľko dní staré cestoviny.

Náhla smrť

Dvadsaťročný študent menom AJ prišiel domov zo školy a zjedol tanier cestovín s paradajkovou omáčkou. Aj keď sa spočiatku cítil natoľko dobre, že mohol ísť von a športovať, keď sa vrátil späť, začal trpieť silnou bolesťou hlavy a žalúdka. Predpokladal však, že mu pomôže pobyt na toalete a pitie dostatočného množstva tekutín.

Jeho rodičia zostali v šoku, keď ho našli v posteli na druhý deň ráno. Zistili, že je v bezvedomí a nedýcha, a preto okamžite zavolali pomoc. Napriek rýchlemu príchodu záchranárov sa mladíka nepodarilo oživiť a potvrdili, že zomrel približne o štvrtej ráno, teda len 10 hodín po skonzumovaní starých cestovín.

Zomrel po zjedení cestovín. (ilustračné foto)
Zomrel po zjedení cestovín. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Zabila ho silná otrava jedlom

Neskoršia pitva odhalila, že AJ mal stredne ťažkú centrilobulárnu nekrózu pečene, ktorá pravdepodobne spôsobila zástavu jeho orgánov. "Cestoviny boli niekoľko dní skladované pri izbovej teplote. To umožnilo baktérii Bacillus cereus sa rozmnožovať a vyprodukovať vysokú koncentráciu toxínu, ktorá pravdepodobne spôsobila smrť mladíka," napísali lekári v správe.

Bacillus cereus je všadeprítomná baktéria, ktorej spóry dokážu veľmi dlho prežiť v prirodzenom prostredí. Aj keď sa bežne vyskytuje v našej črevnej mikroflóre, vytvára toxín, ktorý môže vyvolať otravu jedlom a rôzne vážne systémové infekcie. Ak je baktéria v pokrme príliš rozšírená, v niektorých prípadoch môže byť aj smrteľná. Štátna veterinárna a potravinová správa (SVPS) na svojej webovej stránke odporúča pri intoxikácii pravidelne dopĺňať tekutiny.

Baktéria sa najrýchlejšie množí v izbovej teplote v pokrmoch ako sú ryžové jedlá, cereálie, cestoviny, omáčky, polievky či mliečne pudingy. Znamená to, že ak chcete skonzumovať jedlo, ktoré vám zostalo z predošlého dňa, bude najlepšie, ak ho ohrejete alebo ho radšej rovno vyhodíte do koša. Tým sa vyhnete potenciálne smrteľným baktériám, ktoré sa mohli v jedle rozšíriť.