12. apr. 2024 o 17:00
lv, Koktejl

Študent († 21) sa nakazil vírusom, o pár dní zomrel: Obavy z novej pandémie?!

placeholder
U pacienta prepukol zápal pľúc (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Odborníkom robí vrásky.

Zaujímavosti
12. apr. 2024 o 17:00
Študent († 21) sa nakazil vírusom, o pár dní zomrel: Obavy z novej pandémie?!

Odborníkom robí vrásky.

Študent vo Vietname zomrel na vtáčiu chrípku len niekoľko dní po tom, čo ho začal trápiť kašeľ. Testy 21-ročného mladíka boli pozitívne na vysoko patogénny kmeň vtáčej chrípky H5N1, ktorý sa už vyskytol i v Spojenom kráľovstve a USA, píše The Sun.

Hoci vírus zvyčajne postihuje len vtáky, môže sa preniesť aj na cicavce vrátane ľudí. Obavy, že pandémia vtáčej chrípky je nebezpečne blízko" sa vystupňovali, keď sa v USA nakazil človek od kravy, čo naznačuje, že H5N1 sa šíri čoraz jednoduchšie.

Podľa oddelenia preventívnej medicíny vo Vietname dostal muž 11. marca horúčku a začal kašlať. Najskôr sa snažil liečiť doma, no o týždeň neskôr skončil v nemocnici, kde mu diagnostikovali zápal pľúc a krátko nato zomrel. „Vzhľadom na vážny priebeh ochorenia pacient 23. marca zomrel," napísali zdravotníci v preloženom vyhlásení. Prišlo to práve v čase, keď Vietnam zaznamenal prvý prípad vtáčej chrípky H9 u 37-ročného muža.

Obavy z mutácie

Podľa Britskej národnej zdravotníckej organizácie (NHS) existuje mnoho rôznych kmeňov vtáčej chrípky, ale najväčšie obavy vyvolávajú štyri kmene: H5N1, H7N9, H5N6 a H5N8. Za posledných 20 rokov sa vírusom H5N1 nakazilo približne 887 ľudí, z ktorých viac ako polovica zomrela. Zatiaľ neexistujú dôkazy, že by sa vtáčia chrípka mohla prenášať medzi ľuďmi.

Odborníci sa však obávajú, že samotný rozsah súčasného šírenia by mohol dať vírusu viac príležitostí na mutáciu, čo by umožnilo H5N1 šírenie medzi ľuďmi. Za posledných niekoľko mesiacov bol vírus zistený u mnohých zvierat vrátane tučniakov, ľadového medveďa, líšok a nedávno aj u kráv. Nový prípad v USA podnietil mimoriadnu poradu, na ktorej sa zúčastnili výskumníci vtáčej chrípky, lekári a predstavitelia vládnych agentúr.

„Tento vírus bol na vrchole zoznamu pandémií mnoho, mnoho rokov a pravdepodobne desaťročia. A teraz sa nebezpečne blížime k tomu, aby tento vírus potenciálne spôsobil pandémiu," varoval doktor Suresh Kuchipudi, výskumník vtáčej chrípky v Pittsburghu.

Profesor James Wood z Cambridgeskej univerzity a spoluriaditeľ Cambridge Infectious Diseases však naznačil, že tento prípad sám o sebe nie je dôvodom na obavy. „Zistenie jediného prípadu u človeka v USA nenaznačuje, že by sa z tohto vírusu mala stať ľudská pandémia," uzavrel.