23. apr. 2024 o 11:04
TASR, Koktejl

Prvá eutanázia v konzervatívnej krajine: Ana († 47) bojovala roky za právo na dôstojnú smrť

placeholder
Ana Estradová
Zdroj: TASR/AP

V roku 2017 sa jej stav zhoršil a už nedokázala vstať z postele.

Zahraničné správy
23. apr. 2024 o 11:04
Prvá eutanázia v konzervatívnej krajine: Ana († 47) bojovala roky za právo na dôstojnú smrť

V roku 2017 sa jej stav zhoršil a už nedokázala vstať z postele.

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

Ako v utorok informovala agentúra AP, Ana Estradová roky bojovala na peruánskych súdoch za právo na dôstojnú smrť a v konzervatívnej krajine, kde sú eutanázia a asistovaná samovražda nezákonné, sa stala akousi celebritou. Výnimku v podobe práva rozhodnúť sa, kedy ukončí svoj život, získala v roku 2022.

"Anin boj za právo na dôstojnú smrť pomohol vzdelať tisíce Peruáncov o tomto práve a dôležitosti jeho obrany," uviedla v pondelok vo vyhlásení jej právnička Josefina Miróová Quesadová.

Estradová (47) trpela polymyozitídou - chorobou, pri ktorej ochabujú svaly a nedá sa vyliečiť. Prvé príznaky sa u nej začali prejavovať v tínedžerskom veku. V 20 rokoch začala používať invalidný vozík. Napriek zdravotným prekážkam získala titul psychológie a stala sa terapeutkou. Kúpila si vlastný byt a osamostatnila sa od rodičov.

V roku 2017 sa však Estradovej stav zhoršil a už nedokázala vstať z postele. Aj keď už nevládala písať na počítači, vytvárala blog s názvom Ana pre dôstojnú smrť - využívala pri tom prepisovací softvér. V blogu písala o svojich problémoch a vysvetľovala svoje rozhodnutie požiadať o eutanáziu.

Súdny spor, v ktorom jej bolo priznané právo podstúpiť eutanáziu, viedla a vyhrala za pomoci ombudsmana pre ľudské práva. Na súdnych pojednávaniach sa Estradová zúčastňovala prostredníctvom videokonferencií. V roku 2022 pred sudcami vypovedala, že si váži život a nechce zomrieť hneď, ale chce mať slobodu rozhodnúť sa, kedy svoj život ukončiť. "Chcem eutanáziu, keď už nebudem schopná znášať utrpenie," vysvetlila.