Onkologická výživová poradkyňa, Nichole Andrews, upozornila na dve potraviny, ktorým by sme sa mali vyhýbať, ak chceme znížiť riziko rakoviny. Nichole tvrdí, že pomohla tisíckam ľudí, ktorí trpeli rakovinou vďaka zmene stravy, informuje denník The Mirror.
Potraviny ako alkohol a spracované mäso sú rakovinotvorné. "Hot-dogy, údeniny, klobásy, slanina. To všetko je rakovinotvorné"“ opisuje Nichole. Takisto objasňuje, že to zahŕňa všetky druhy alkoholu, vrátane červeného vína.
Na svojom účte na Instagrame Nichole reaguje na domnienky týkajúce sa iných potravín, ktoré sú často označované ako rakovinotvorné. Napríklad cukor. "Ako odborníčka pre rakovinu, nechcem, aby ste mali pochybnosti. Cukor sám o sebe nespôsobí rakovinu, nezrýchli rast vašej rakoviny. Môžete mať nadbytok akýchkoľvek potravín a potom budete mať nadbytok kalórií, následne priberiete na váhe, zvýšite množstvo tukového tkaniva a to tukové tkanivo zvyšuje riziko rakoviny," vysvetlila.
Nichole zdôrazňuje, že skutočné riziká sú spojené s alkoholom a spracovaným mäsom. Alkohol je karcinogén triedy 1 (rovnaká kategória ako tabak) a spája sa najmä s rakovinou prsníka a pečene. Spracované mäso (ako slanina a klobásy) tiež zvyšujú riziko rakoviny hrubého čreva, aj v malých množstvách.
Ďalej vysvetľuje, že nadbytok tukového tkaniva vyvoláva rakoviny prsníka a hrubého čreva. Hovorí, že nie je nutné úplne vylúčiť cukor, ale sústrediť sa na znižovanie tukového tkaniva prostredníctvom vyvážených jedál, pravidelného cvičenia a budovania svalov.
Do kategórie spracovaného mäsa spadajú patria akékoľvek formy, ktoré boli upravené s cieľom predĺžiť ich trvanlivosť alebo zlepšiť chuť pridaním chemických konzervantov, ako sú dusičnany. Zvyčajne prostredníctvom údenia, sušenia alebo solenia. Medzi druhy spracovaného mäsa patria napríklad šunka, slanina, ale aj konkrétne typy klobás, ako sú salámy, chorizo a párky.
Organizácia Cancer Research poznamenala, že chemikálie prítomné v spracovanom mäse, buď pridané počas spracovania, alebo vytvorené počas varenia, zahŕňajú dusičnany a dusitany, ktoré slúžia na predĺženie čerstvosti mäsa. "Keď ich zjeme, dusičnany a dusitany sa môžu stať N-nitrozochemikáliami (NOC), ktoré môžu poškodiť bunky, ktoré vystielajú naše črevá. Toto poškodenie môže viesť k rakovine čriev," uvádza organizácia.