16. apr. 2024 o 11:20
TASR, Koktejl

Príbuzný exministra Žigu podal sťažnosť proti podanej obžalobe: O zákonnosti rozhodne Najvyšší súd SR!

placeholder
Štefan Žiga.
Zdroj: TASR

Štefan Žiga vinu odmieta.

Slovensko
16. apr. 2024 o 11:20
Príbuzný exministra Žigu podal sťažnosť proti podanej obžalobe: O zákonnosti rozhodne Najvyšší súd SR!

Štefan Žiga vinu odmieta.

Podnikateľ Štefan Žiga podal sťažnosť proti obžalobe, ktorej čelí pre podozrenie z pokračovacieho prečinu podplácania. O zákonnosti podanej obžaloby definitívne rozhodne Najvyšší súd (NS) SR.

Prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR Matúš Harkabus na začiatku utorkového hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku informoval o benefitoch, ktoré sa týkajú spolupracujúcich osôb figurujúcich v tomto prípade. Táto povinnosť mu vyplynula z novely trestných kódexov.

Obhajca Štefana Žigu Sergej Romža považuje poskytnuté benefity za nezákonné. „Nepostačuje, aby takéto rozhodnutie poskytovalo len zákonné pomenovanie dôvodu, pre ktorý bol benefit poskytnutý,“ povedal. Súdu navrhoval, aby vec vrátil späť do prípravného konania. Samosudca Milan Cisarik síce rozhodol o prijatí obžaloby, ale Štefan Žigu podal proti tomuto rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR. V prípade, že Najvyšší súd sťažnosť zamietne, hlavné pojednávanie by malo na ŠTS pokračovať 11. a 12. júna.

Obžalobu na Štefana Žigu podali pre podozrenie z podplácania exšéfa finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry Bernarda Slobodníka, ku ktorému malo dochádzať v období rokov 2016 až 2020. Ide najmä o skutky nadväzujúce na kauzu Valčeky.

Celkovo mal Žiga podľa obžaloby odovzdať minimálne 85.000 eur. Slobodník sa k trestnej činnosti priznáva. Protihodnotou za úplatky malo byť podľa obžaloby zabezpečenie beztrestnosti či informácií o trestných konaniach. Štefan Žiga vinu odmieta.