28. máj. 2023 o 16:00
krsk, Koktejl

Talianske letovisko vyjde turistov draho: Aha, za čo hrozí pokuta až 270 eur!

placeholder
Talianska obec Portofino.
Zdroj: iStock

Známe letovisko čelí rok čo rok náporu turistov.

Zahraničné správy
28. máj. 2023 o 16:00
Talianske letovisko vyjde turistov draho: Aha, za čo hrozí pokuta až 270 eur!

Známe letovisko čelí rok čo rok náporu turistov.

Talianska dedinka Portofino má vyše 400 obyvateľov, ale priťahuje množstvo turistov, ktorých počet niekedy presahuje 10 000 denne. Výsledkom sú preplnené ulice a dopravné zápchy, informuje portál Dnevnik.hr. Malebné talianske miesta sú zasiahnuté masovým turizmom, ale jedno z nich sa rozhodlo zaujať bojový postoj. Portofino je preplnené turistami, čo vedie k nespokojnosti miestnych obyvateľov.

Vďaka farebným budovám obklopujúcim more sa nábrežie Portofina často ocitá na rôznych profiloch na Instagrame. V lete to znamená prílev návštevníkov pózujúcich na selfie, ktorí blokujú chodníky a cesty. Čoskoro by všetci mohli čeliť nepríjemnej situácii.

Starosta Portofina v snahe bojovať proti tomu zaviedol takzvané zóny zákazu zastavenia. Každému, koho pristihnú, že sa na nábreží zdržiava príliš dlho medzi 10:30 a 18:00, hrozí vysoká pokuta 270 eur. Hlavným cieľom zákazu je zabrániť zhromažďovaniu veľkých skupín turistov na móle. Bude platiť až do 15. októbra.

Portofino však nie je jediné miesto, ktoré bojuje proti masovému turizmu. Koncentrácia turistov je obrovská aj na pobreží Amalfi, pretože mestečká na útesoch priťahujú počas leta davy návštevníkov. S cieľom znížiť premávku na známom 35-kilometrovom úseku medzi Vietri sul Mare a Positanom bol od júna do septembra minulého roka zavedený systém obmedzenia počtu poznávacích značiek.

Proti masám ľudí bojujú aj Benátky, takže turistická daň už bola zvýšená na päť eur za deň, a čoskoro sa očakáva, že sa jednodňovým návštevníkom bude účtovať aj príchod do mesta.