Doktor Kunal Sood v nedávnom videu na TikToku potvrdil predpoklad, že kivi môže chrániť vašu DNA, píše Mirror. "Je to pravda," začal doktor Sood. "Ukázalo sa, že kivi nielen opravuje poškodenia DNA, ale aj stimuluje jej opravu, a existuje výskum, ktorý to potvrdzuje," dodal.
Vysvetlil, že vitamín C a E, ktoré sa nachádzajú v kivi, sú antioxidanty, zatiaľ čo oprava DNA pochádza zo schopnosti ovocia stimulovať opravu poškodeného tkaniva. "Pre naše zdravie to vlastne znamená, že znižujeme riziko rakoviny, spomaľujeme proces starnutia, posilňujeme imunitný systém a chránime mozog," povedal. Doktor Sood poznamenal, že kivi je tiež skvelým zdrojom vlákniny, a citoval štúdie, podľa ktorých môže znížiť riziko zápchy.
Štúdia doktorky Suzanne Clancy poukazuje na to, ako môže dôjsť k poškodeniu DNA a na dôležitosť jej opravy. "Keďže DNA je zásobárňou genetických informácií v každej živej bunke, jej integrita a stabilita sú pre život nevyhnutné. DNA však nie je nečinná, ale je to chemická entita, ktorá podlieha útokom z okolia, a akékoľvek výsledné poškodenie, ak nie je opravené, vedie k mutácii a prípadne k ochoreniu. Azda najznámejším príkladom v súvislosti medzi poškodením DNA spôsobeným prostredím a chorobou je rakovina kože, ktorú môže spôsobiť nadmerné vystavenie UV žiareniu v podobe slnečného svetla," vysvetlila.
"Antioxidačné mikroživiny môžu byť príčinou priaznivých účinkov ovocia na ľudské zdravie," naznačuje ďalší výskumný článok v Národnej lekárskej knižnici Národného inštitútu zdravia. Túto hypotézu by podporil priamy dôkaz, že konzumácia ovocia znižuje oxidačné poškodenie DNA v ľudských bunkách. Skúmanie sa rozširuje aj na kivi, ktoré bolo určené ako ovocie s potenciálnymi antioxidačnými vlastnosťami, pričom štúdie skúmajú jeho účinnosť pri znižovaní oxidačného poškodenia DNA prostredníctvom testov ex vivo (biologické skúmanie tkaniva alebo časti organizmu oddeleného od celku) aj in vitro (v skúmavke).