Ten totiž obsahuje vysokú koncentráciu polyfenolov, silných antioxidantov, ktoré rušia negatívne účinky voľných radikálov. Lenže aby človek dostal do tela polyfenolov toľko, aby to ochránilo jeho srdce, musel by vypiť desať šálok čaju denne. To je asi 1,2 litra.
Vyplýva to z novej analýzy. Podľa autorov zopár šálok denne srdcu síce prospieva, najväčšie účinky sa ale dostavujú až pri desiatich šálkach denne. Podľa výskumu desať šálok, teda približne 1,2 litra, znižuje riziko srdcových ochorení o šestnásť percent v porovnaní s ľuďmi, ktorí čaj nepijú. Dve šálky denne mali skromnejší efekt – pokles rizika o päť percent.
Zdravotné účinky sa podľa analýzy štrnástich predchádzajúcich štúdií vzťahujú na nesladený čierny čaj. "Z našej analýzy vyplýva, že konzumácia čierneho čaju bola spojená so zníženým rizikom srdcových ochorení. Naše výsledky podporujú odporúčania pre konzumáciu čierneho čaju ako súčasť primárnej prevencie srdcových ochorení," uviedol tím kardiológov z Univerzity v čínskom Nan-jingu. Štúdia bola zverejnená v časopise Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases.