16. apr. 2024 o 10:52
TASR, Koktejl

Dramatický pohľad! Historickú budovu zachvátili plamene: Jej veža sa zrútila

placeholder
Historickú budovu zachvátili plamene.
Zdroj: TASR/AP

Z budovy šľahali vysoké plamene.

Zahraničné správy
16. apr. 2024 o 10:52
Dramatický pohľad! Historickú budovu zachvátili plamene: Jej veža sa zrútila

Z budovy šľahali vysoké plamene.

Historickú budovu burzy v centre dánskeho hlavného mesta Kodaň zachvátil v utorok požiar, následkom čoho sa zrútila jej veža. Bezprostredne nehlásili žiadne zranenia, informuje TASR podľa tlačovej agentúry Reuters. Na videu miestnych médií bolo vidieť, ako ľudia vynášajú z budovy veľké obrazy, aby ich zachránili pred ohňom. Z budovy šľahali vysoké plamene a k oblohe stúpal hustý dym.

Polícia uzavrela niekoľko ulíc a okolie budovy, pričom požiadala vodičov, aby sa vyhli jazde v tejto časti mesta. Príčina požiaru zatiaľ nie je známa. Budova prechádzala rekonštrukciou a je zakrytá lešením. Podľa tlačovej agentúry DPA bolo cieľom rekonštrukcie napraviť architektonické zmeny budovy z 19. storočia a obnoviť pôvodný vzhľad fasády zo 17. storočia.

Historická budova je známa ako Börsen a 56 metrová veža, ktorá sa zrútila, mala tvar prepletených chvostov štyroch drakov. Ide o jednu z najznámejších stavebných pamiatok Kodane. Leží na ostrove Slotsholmen priamo v centre neďaleko parlamentu Christiansborg.

Dokončili ju v roku 1625 a patrí medzi najstaršie budovy dánskeho hlavného mesta. V budove postavenej v holandskom renesančnom štýle burza nesídli od roku 1974. Objekt však slúži ako sídlo Dánskej obchodnej komory a je pamiatkovo chránený.