Látky obsiahnuté v tejto hlúbovej zelenine ovplyvňujú priamo zdravie tenkého čreva, a tým bránia rozvoju niektorých ochorení vrátane cukrovky typu 2 a určitých foriem rakoviny. Pravidelná konzumácia kapustovej zeleniny môže pomôcť pretvoriť metabolický repertoár čriev a posilniť odolnosť organizmu.
Vedci z Pensylvánie experimentálne zistili, že brokolica obsahuje špecifické molekuly, ktoré sa viažu na črevný receptor a chránia sliznicu tenkého čreva. Pokusy boli vykonané u modelových myší.
„Náš výskum pomáha odhaliť mechanizmy, ako brokolica a ďalšie potraviny prospievajú zdraviu myší a pravdepodobne aj ľudí. Poskytuje pádny dôkaz, že kapustovitá zelenina, ako je brokolica, kapusta a ružičkový kel, by mala byť súčasťou bežnej zdravej stravy,“ uviedol spoluautor profesor Gary Perdew z Penn State University v USA.
Je známe, že v tenkom čreve dochádza k vstrebávaniu mnohých živín. Zdravá sliznica tenkého čreva bráni vstrebávaniu škodlivých látok z potravy a taktiež obmedzuje činnosť škodlivých baktérií.
Kapustovitá zelenina obsahuje ligandy aryluhľovodíkových receptorov, ktoré sa viažu na receptory AHR. Táto väzba na receptore AHR ovplyvňuje funkcie črevných buniek. Vedci z Pensylvánie zistili, že pri pravidelnom podávaní brokolice boli receptory v črevách myší silne aktivované a ich črevá oveľa lepšie fungovali.
„Zdravie čriev u myší, ktoré neboli kŕmené brokolicou, bolo narušené v mnohých ohľadoch, o ktorých je známe, že súvisia s rozvojom mnohých ochorení,“ dodal doktor Perdew.