29. apr. 2023 o 09:40
TASR, Koktejl

Ruský útok v ukrajinskom meste Umaň má už desiatky obetí: Zelenskyj žiada o pomoc!

placeholder
Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj.
Zdroj: TASR/AP

Obeťami boli aj deti.

Správy
29. apr. 2023 o 09:40
Ruský útok v ukrajinskom meste Umaň má už desiatky obetí: Zelenskyj žiada o pomoc!

Obeťami boli aj deti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil vo svojom večernom viedoprejave Rusko za "absolútne zlo". Vyjadril sa tak najmä v súvislosti s piatkovým ruským raketovým útokom v meste Umaň v strednej časti Ukrajiny. Zelenskyj zároveň potvrdil, že pri tomto útoku zahynulo 23 ľudí vrátane štyroch detí. TASR o tom píše na základe správ agentúry DPA a stanice Sky News.

"Iba absolútne zlo môže rozpútať takýto teror voči Ukrajine," povedal ukrajinský prezident na margo piatkových ruských raketových útokov na území Ukrajiny. Dodal, že je rád, že Európa je jednotná v otázke potrestania zodpovedných.

Jeden zo zmienených útokov zasiahol nadránom v meste Umaň deväťposchodový bytový dom, pričom zahynulo najmenej 23 ľudí. Ďalší útok zasiahol dom v meste Dnipro, taktiež v strednej Ukrajine. Pri tomto útoku zomrela mladá žena a jej trojročné dieťa. Zelenskyj poďakoval všetkým, ktorí sa zúčastnili na záchranných operáciách a vyjadril sústrasť pozostalým.

Ukrajinský prezident zároveň v súvislosti s piatkovými útokmi požiadal Západ o viac zbraní na obranu svojej krajiny. "Protivzdušná obrana, moderné letectvo, bez ktorého nie je možná účinná protivzdušná obrana, delostrelectvo, obrnené vozidlá. Všetko to, čo je potrebné na zaistenie bezpečnosti našich miest, našich dedín, vo vnútrozemí aj na frontovej línii," vymenoval potreby svojej krajiny.