09. jún. 2023 o 04:00
Famous.cz, Koktejl

Môže zachrániť život i zlepšiť erekciu: Šťavu z tejto zeleniny by ste mali piť každý deň!

placeholder
Šťava z červenej repy výrazne znižuje riziko infarktu (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Podľa vedcov stačí denne vypiť 70 mililitrov šťavy.

Zdravie
09. jún. 2023 o 04:00
Môže zachrániť život i zlepšiť erekciu: Šťavu z tejto zeleniny by ste mali piť každý deň!

Podľa vedcov stačí denne vypiť 70 mililitrov šťavy.

Šťava z červenej repy je veľmi bohatým zdrojom dusičnanov, z ktorých pri trávení vzniká oxid dusnatý. Tento plyn relaxuje a rozťahuje cievy a bráni vzniku infarktu. Je tiež prevenciou porúch erekcie. Podľa vedcov z Londýnskej univerzity však stačí denne vypiť 70 mililitrov šťavy z červenej repy a riziko infarktu výrazne klesne. U pacientov po angioplastike o viac ako polovicu.

„Našim pacientom sa páčilo, že ich liečba bola úplne prírodným produktom, ktorý nemá žiadne významné vedľajšie účinky. Postúpime do ďalšej fázy skúšok v nádeji, že lekári budú môcť čoskoro predpisovať šťavu z červenej repy, aby koronárne stenty vydržali dlhšie,“ uviedol doktor Krishnaraj Rathod z Londýnskej univerzity, ktorý účinky červenej repy otestoval experimentálne.

Mnoho ľudí s anginou pectoris je vybavených koronárnymi stentmi. Tieto pružné sieťky udržujú tepny otvorené a bránia ich upchatiu. Môžu však zlyhať a napriek ich aplikácii môže dôjsť k infarktu. Vedci z Londýnskej univerzity však zistili, že u pacientov po angioplastike, ktorým bola podávaná čerstvo lisovaná šťava z červenej repy, sa znížilo riziko infarktu o viac ako polovicu.

Výhodou tejto liečby je to, že konzumácia šťavy z červenej repy má celý rad pozitívnych blahodarných účinkov na zdravie. A mužom zvýšená koncentrácia oxidu dusnatého pomáha k tvrdšej a dlhšej erekcii.