16. apr. 2023 o 10:52
TASR, Koktejl

Kruté boje v Sudáne nemajú konca: Doposiaľ si vyžiadali 56 mŕtvych a 600 zranených

placeholder
Na snímke dym stúpa v sudánskom Chartúme 15. apríla 2023. V sudánskom hlavnom meste Chartúm sa v sobotou ráno na viacerých miestach ozývala streľba a výbuchy po tom, čo došlo k vyostreniu napätia medzi armádnymi jednotkami a miestnymi milíciami.
Zdroj: TASR/AP

Medzi obeťami sa prevažne nachádzajú civilisti.

Správy
16. apr. 2023 o 10:52
Kruté boje v Sudáne nemajú konca: Doposiaľ si vyžiadali 56 mŕtvych a 600 zranených

Medzi obeťami sa prevažne nachádzajú civilisti.

Pokračujúce boje medzi sudánskou armádou a polovojenskými jednotkami si od soboty vyžiadali už najmenej 56 životov, prevažne z radov civilistov. Zranených bolo takmer 600 ľudí, oznámilo v nedeľu ráno na Twitteri združenie sudánskych lekárov.

Bezpečnostná rada OSN taktiež v nedeľu ráno vyzvala na zastavenie bojov v Sudáne a začatie rozhovorov o ukončení krízy. Požaduje tiež zaistenie bezpečnosti pracovníkov humanitárnych organizácií a personálu OSN.

Nová bilancia zahŕňa údaje o počte obetí bojov z hlavného mesta Chartúm aj iných častí krajiny. V nemocniciach a ďalších zdravotníckych zariadeniach hospitalizovali minimálne 595 zranených, z ktorých desiatky sú v ohrození života, informuje agentúra DPA.

Lekári zároveň apelovali na uzavretie okamžitého prímeria v záujme ochrany životov nevinných ľudí a náležitého ošetrenia všetkých zranených. Z náhleho vypuknutia ťažkých bojov, ktorých súčasťou sú aj leteckú útoky a delostrelecká paľba, sa navzájom obviňujú armáda aj príslušníci milícií RSF.

Nateraz nie je jasné, ktorá strana má aktuálne prevahu v hlavnom meste Chartúm; obe deklarujú ovládnutie strategických cieľov, čo sa však nedá overiť. Zatiaľ nikto nejaví ochotu k ukončeniu násilností.

Napätie medzi oboma stranami - armádou aj polovojenskými Silami rýchlej podpory (RSF) - v posledných mesiacoch eskalovalo. Jeho príčinou je spor o to, akým spôsobom by mali byť RSF integrované do armády a kto by mal na tento proces dohliadať. Je to kľúčový prvok rozhovorov o finalizácii dohody, ktorá by v Sudáne po vojenskom prevrate v roku 2021 opäť nastolila civilnú vládu.

Agentúra DPA vysvetľuje, že za aktuálnym násilím v Sudáne je boj o moc medzi veliteľom armády a šéfom vládnucej vojenskej junty Abdalom Fattáhom Burhánom a jeho zástupcom Muhammadom Hamdánom Dakluom, ktorý je veliteľom milícií RSF.