Niektoré mestá v Česku sa rozhodli začať už predčasne a spustili vianočné trhy s výrazným predstihom. Príkladom je Brno, ktoré šokovalo cenovým skokom. Rovnako ako inflácia, aj ceny išli výrazne hore. "Dala som si zemiakovú placku, stála 180 korún (7,35 eur). Vlani bola o tridsať korún lacnejšia," uviedla pre český denník Blesk Martina, ktorá si dala placku na Zelnom trhu. Najmenšia porcia má 500 g.
Na placku si však dala strúhaný syr a kyslú kapustu, každé po 25 korún (1,02 eur). Jej manžel mal opečenú klobásu s chlebom za 95 korún (3,88 eur) a 2 deci rumu za 80 korún (3,27 eur). "No, dali sme si ešte dve kávy a päťstovka nám nestačila. Bolo to ale dobré," zhodnotila šokujúce ceny dvojica. Zemiaková placka Češku v konečnom dôsledku vyšla na šialených 230 korún, čo je takmer 10 eur!
Český web skúmal, prečo je na trhoch tak draho. Odpoveď bola jednoduchá a jasná - predajcovia podľa nich dobre vedia, že návštevníci sa nezdráhajú vytiahnuť peniaze a ponúkané jedlá si jednoducho kúpia aj tak.